Peste 370 de agricultori afectați de intemperiile din 2023 au depus cereri pentru compensații
Procesul de recepționare a cererilor de ajutor financiar din partea agricultorilor afectați de calamitățile naturale din 2023 s-a încheiat. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță că s-a înregistrat un total de 372 de cereri, dintre care 363 sunt pentru compensarea prejudiciului cauzat de seceta din anul 2023 la cultura porumbului, iar altele 9 pentru compensarea prejudiciului cauzat de furtuna din 25 iulie 2023 din raionul Edineț.
Cele mai multe solicitări de suport financiar au fost depuse de agricultorii din raioanele: Cahul - 132 cereri, Cantemir - 93 cereri, Ștefan Vodă - 43 cereri, Vulcănești- 29 cereri, Taraclia – 19 cereri, Leova- 19 cereri. Resursele financiare vor fi acordate solicitanților sub formă de plată directă per ha.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Guvernul a alocat 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a sprijini fermierii afectați, în special pentru: daunele cauzate de seceta din 2023 la cultura de porumb și furtuna din 25 iulie 2023 asupra mijloacelor fixe (plantații pomicole, sere) din raionul Edineț.
Procesul de recepționare a cererilor a avut loc în perioada 15 februarie - 15 martie 2024. În continuare, urmează un proces de examinare a cererilor depuse.
Lista completă a solicitanților de ajutor financiar este accesibilă publicului AICI.
Seceta din vara anului 2023 și-a lăsat amprenta asupra culturilor de câmp din R. Moldova. Cele mai mari pagube le-au înregistrat fermierii care cultivă floarea-soarelui și porumbul. De asemenea, în urma furtunii puternice din vara anului 2023, au fost afectate mai multe terenuri de culturi agricole și livezi, în special în zona de nord a țării.