Peste 109 hectare de grâu și orz au fost afectate de incendii. Recomandările pompierilor

Peste 109 hectare de grâu și orz au fost afectate de incendii. Recomandările pompierilor
Sursa foto: IGSU / Telegram

De la începutul perioadei de recoltare a cerealelor, au fost înregistrate 19 cazuri de ardere a lanurilor de culturi cerealiere. În total, au fost afectate peste 109 hectare de culturi cerealiere. Mai exact, este vorba de 102,44 hectare de grâu și șapte hectare de orz. Totodată, pompierii au reușit să salveze aproape 934 de hectare de grâu și orz.

În contextul în care R. Moldova se află sub cod galben de pericol de incendiu, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vine cu o serie de recomandări în vederea prevenirii izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate și a cerealelor în perioada de recoltare.

Astfel, angajații IGSU îndeamnă lucrătorii sectorului agricol să respecte cu strictețe regulile anti-incendiare în perioada secerișului și să iasă în câmp doar cu tehnica care a fost supusă testării și corespunde cerințelor tehnice stabilite.

„Procesul de recoltare a cerealelor trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim de 30 de hectare, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 metri și fâșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale”, explică responsabilii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Mai mult, alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se admite numai la punctele de alimentare special amenajate. Transportarea lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea tehnicii agricole în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 m de acestea sunt interzise.

„Fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole sunt strict interzise. Lucrătorii care strâng roada de pe lanuri trebuie să țină cont de riscul izbucnirii incendiilor în urma arderii paielor sau a altor resturi vegetale pe câmp”, precizează IGSU.

Totodată, pompierii avertizează populația că arderea vegetației uscate în preajma lanurilor cu cereale și terenuri agricole poate provoca incendii de proporții și pagube materiale semnificative. De asemenea, oamenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată și în preajma spațiilor forestiere.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului curent, în R. Moldova au avut loc 2.003 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație, care au afectat o suprafață totală de 3.387 de hectare.

R. Moldova, sub cod galben de pericol de incendiu. În ce perioadă este valabilă avertizarea
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis luni, 8 iulie, cod galben de pericol de incendiu. Avertizarea este valabilă până pe 15 iulie curent. Astfel, în perioada menționată, pe arii extinse se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural. Meteorologii îndeamnă popu…