Peste 100 de producători agricoli s-au adresat la stat pe motiv că nu-și pot achita creditele

Peste 100 de producători agricoli s-au adresat la stat pe motiv că nu-și pot achita creditele
Sursa foto: Facebook/Forța Fermierilor

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a recepționat până în prezent 121 de agenți economici, care întâmpină probleme în realizarea obligațiunilor contractuale față de creditori. Potrivit președintelui Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023, Vasile Șarban, creditorii urmează să vină cu soluții clare în privința modalităților de intervenție, pentru a nu agrava și mai mult situația agricultorilor.

„Aceste informații vor fi puse la dispoziția creditorilor pentru informare, dar în continuare rămâne prerogativa acestora, deoarece Ministerul Agriculturii nu poate interveni în relația contractuală. La următoarea ședință a Comisiei, creditorii vor veni cu niște soluții clare despre cum putem să intervenim pentru a nu înrăutăți situația producătorilor agricoli”, a precizat Șarban joi, în cadrul unui briefing de presă.

Șarban a menționat că Ministerul a solicitat direcțiilor agricole raionale din sudul țării să prezinte informații mai ample despre numărul producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023, suprafața terenurilor și culturile afectate, precum și despre nivelul de daună. Ulterior, autoritățile vor veni cu „alte soluții”

În aceeași ordine de idei, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii a amintit că producătorii agricoli vor beneficia de rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA). Avizul Guvernului va fi aprobat pe 27 decembrie curent, urmând să fie aprobat de către Parlament pe 28 decembrie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Suplimentar, de la începutul lunii decembrie analizăm și deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), deoarece vrem să identificăm principalele aspecte care sunt prevăzute, ca să le menținem în continuare și să asigurăm producătorii agricoli că au o protecție. Din aceste decizii deja am elaborat propuneri de modificare la actele legislative și am identificat trei aspecte principale”, a mai spus Șarban.

Cele trei aspecte presupun menținerea licențierii importului unor categorii de cereale, menținerea coridoarelor verzi pentru exportul producției ușor perisabile și menținerea suplinirii listelor produselor social importante.

Amintim că, în perioada noiembrie - decembrie, agricultorii au ieșit de mai multe ori la proteste, cerând să fie interzisă calcularea penalităților pentru achitarea întârziată a creditelor.

Totodată, aceștia au cerut crearea unei comisii care să examineze dosarele fermierilor să oblige Camera de Comerț și Industrie să elibereze avize care să ateste că fermierul nu-și poate achita datoriile, din cauza secetei și a altor circumstanțe obiective.

Perioada de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli ar putea fi extinsă cu un an
Perioada de rambursare a taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru producătorii agricoli ar putea fi extinsă cu 12 luni. Membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară au aprobat marți coraportul unui proiect de lege în acest sens. „Proiectul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negat…