Pesta porcină africană afectează producția locală. Procesatorii de carne de porc au discutat cu Recean

Pesta porcină africană afectează producția locală. Procesatorii de carne de porc au discutat cu Recean
Sursa foto: Dorin Recean / Facebook

Procesatorii de carne de proc spun că în preajma sărbătorilor de Paște riscă să se confrunte cu insuficiență de carne de porc de la fermele autohtone, în contextul în care mii de porci sunt sacrificați după depistarea a două focare de pestă porcină africană. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi cu premierul Dorin Recean.

Șeful Cabinetului de miniștri susține că acum sunt colectate date și se face un calcul final al pierderilor totale în ce privește produsul local. În cadrul ședinței cu procesatorii de carne de porc au fost convenit câteva lucruri esențiale, spune Dorin Recean.

Mai exact, potrivit premierului, autoritățile vor proteja echilibrul dintre crescători - procesatori - consumatori, așa încât să fie sprijinite în continuare investițiile în producția locală de porcine, iar întreprinderile de procesare a cărnii să aibă suficientă materie primă și să ofere un cost prielnic consumatorilor.

„Să asigurăm solidaritate și conlucrare între cele 3 verigi importante ale sectorului - încurajarea crescătorilor de porcine, susținerea celor care procesează carnea și pun pe raft producție națională și protejarea interesului consumatorilor. Să fie îmbunătățită modalitatea de evidență și informare cu privire la statistica de animale din fermele comerciale, dar și din gospodării”, a precizat Recean.

Acum, autoritățile depun eforturi pentru a opri răspândirea virusului și pentru a eradica boala din cele 2 focare mari, proces în care sunt implicate plenar toate instituțiile responsabile, inclusiv cele de asigurare a securității oamenilor și mediului.

Potrivit premierului, alte focare de pestă porcină africană în acest moment nu au fost depistate, iar focarele din nordul țării de la începutul anului au fost eradicate cu succes.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Amintim că pe 16 martie, la una dintre cele mai mari ferme de porci din țară a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Potrivit autorităților, în total aproximativ 65.000 de animale urmează a fi sacrificate. Specialiștii atenționează că riscul apariției unor noi focare persistă, așa că zona rămâne sub restricții stricte pentru o perioadă de 90 de zile. Localnicii din Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani au protestat față de decizia autorităților și au cerut măsuri urgente și transparente pentru soluționarea acestei probleme.

Pe 20 martie, în R. Moldova a fost depistat încă un focar de pestă porcină. Focarul a fost depistat la o fermă din satul Cimișeni, raionul Criuleni, unde sunt peste 45.000 de porci. Localitatea se află la circa 20 de kilometri distanță de Roșcani.

Ministerul Mediului dă asigurări că înhumarea porcilor la Roșcani se desfășoară cu respectarea normelor sanitare
Ministerul Mediului precizează că groapa pentru înhumarea celor aproximativ 65 de mii de porci infectați cu pestă porcină africană nu se află în zona de protecție a râului Bîc, iar autoritățile depun eforturi pentru ca procesul de înhumare să respecte toate normele sanitare. Reacția vine după ce loc…