Persoanele cu tulburări mintale și de comportament vor beneficia de mai multă protecție
Cadrul normativ în domeniul sănătății mintale, pe care autoritățile îl califică drept depășit, va fi ajustat. În cadrul ședinței Legislativului din 15 mai, deputații au votat în a doua lectură proiectul de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală. Noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile persoanelor cu tulburări mintale și de comportament, aducând reglementări clare în privința procedurilor de diagnostic, tratament și internare a acestora.
Potrivit responsabililor de la Parlament, documentul își propune să asigure un sistem eficient de asistență, prevenire și monitorizare în domeniul sănătății mintale.
„Proiectul propune o nouă redacție a definiției de capacitate, precum și de asistență medicală în sănătatea mintală care presupune furnizare de servicii medicale, cum ar fi prevenirea, profilaxia, screeningul, intervenții farmacologice, psihoterapeutice și alte intervenții bazate pe dovezi în tulburările sănătății mintale și de comportament. O altă modificare se referă la măsurile de restricționare a libertății de mișcare”, se menționează în comunicatul emis de Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Documentul va intra în vigoare la expirarea a șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Tot atunci, va fi abrogată Legea nr. 1402/1997 privind sănătatea mentală.
Potrivit unui studiu efectuat la finele anului 2023 de proiectul moldo-elvețian MENSANA, în R. Moldova sunt circa 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv 31 de mii cu grad de dizabilitate.
Anual, în țara noastră sunt depistate 5.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală severă. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care în R. Moldova sunt doar doi psihiatri la fiecare 100.000 de cetățeni, pe când media în Europa constituie cinci medici.