Percheziții în Găgăuzia. Un bărbat care activa în beneficiul „organizației criminale Șor”, reținut pentru 72 de ore

Percheziții în Găgăuzia. Un bărbat care activa în beneficiul „organizației criminale Șor”, reținut pentru 72 de ore
Captură de ecran/Poliția R. Moldova

Oamenii legii au descins cu percheziții pe mai multe adrese din UTA Găgăuzia, în cadrul unei cauze penale inițiate pe faptul acțiunilor de corupere electorală, finanțare ilegală a partidelor politice și spălarea banilor. Un bărbat de 52 ani, organizatorul unui grup care activa în beneficiul „organizației criminale Șor”, a fost reținut pentru 72 ore.

Potrivit Poliției, în cadrul investigațiilor au fost obținute probe care demonstrează că, un grup de persoane, cu roluri bine determinate, din interes material și în beneficiul organizației criminale „Șor”, pe parcursul ultimelor șase luni au oferit persoanelor fizice cu drept de vot (bugetari, pensionari), servicii de convertire și lichefiere a mijloacelor bănești transferate în adresa lor prin intermediul aplicației mobile PSB a băncii ruse „Promsvyazbank” (instituție financiară aflată sub sancțiuni internaționale).

În timpul perchezițiilor, la suspecți au fost depistate și ridicate telefoane mobile, documente bancare, înscrisuri, bani și alte probe care demonstrează activitatea ilegală a grupului. Organizatorul, un bărbat de 52 ani, a fost reținut pentru 72 ore.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că în toamna anului 2024, autoritățile au dezvăluit că peste mii de persoane ar fi fost implicate într-o rețea de corupere electorală, coordonată de persoane afiliate organizației lui Ilan Șor. Coordonarea se realiza prin aplicația Telegram, iar plățile erau făcute prin conturi deschise la o bancă din Rusia.

Pe 15 aprilie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că, până în prezent, peste 6.000 de persoane, dintr-un număr total de 140 de mii, au fost sancționate pentru implicare în schema de corupere electorală și influențare a scrutinelor din toamna anului 2024.

Alegătorii care primesc, acceptă sau pretind servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral riscă amenzi de la 25.000 la 37.500 de lei. La rândul lor, persoanele care mituiesc alegătorii riscă de la un an până la cinci ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei.

Persoanele care colaborează cu organele de drept sunt eliberate de răspundere penală/contravențională dacă s-au autodenunțat și/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârșirii faptei de corupere electorală.