„Pedagogii au nevoie de protecție”. Reacția sindicatelor din educație la cazul decesului directoarei din Drochia
Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din R. Moldova a venit cu o reacție în legătură cu moartea subită a directoarei Gimnaziului „Dumitru Roman” din satul Drochia, care a fost găsită strangulată în sala de sport a instituției de învățământ. Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, Federația și-a arătat speranța că autoritățile vor efectua o anchetă minuțioasă și vor stabili cine a făcut-o pe Natalia Manea să recurgă la acest gest.
„Nu apucăm să ne dăm cu părerea, nu ne aventurăm în a căuta vinovatul, doar sperăm și credem că o anchetă riguroasă a organelor de ocrotire a normelor de drept ne va oferi o expertiză juridică asupra cazului, inclusiv asupra responsabilizării celor care în ultimii doi ani au lovit necruțător în Natalia”, au menționat responsabilii.
Pe această cale, reprezentanții Federației au reiterat faptul că statul trebuie să acorde cadrelor didactice protecție reală în cazurile de hărțuire emoțională. Pe lângă protecția juridică, profesorii au nevoie și de ore asigurate de consiliere individuală, dar și de terapie pentru prevenirea arderii profesionale.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Demult vorbeam despre necesitatea stringentă a ajustării cadrului legislativ din sistem pentru a oferi protecție angajaților din învățământ. Acum ne întrebăm – dacă acești pași concreți ar fi fost fi făcuți la timp – poate nici cazul Nataliei Manea nu ar fi fost? În cadrul dezbaterilor publice asupra proiectului de modificare a Codului Educației vizavi de asigurarea unei protecții juridice pentru pedagogi, printre multe alte reproșuri, ni s-a reproșat că nu avem destule argumente și nici exemple. Oare acest caz nu este un argument în sine? Nu ne dorim vorbe, pedagogii au nevoie de protecție”, a precizat Federația.
Amintim că directoarea instituției de învățământ din Drochia a fost găsită fără suflare în seara zilei de sâmbătă, 18 mai, de către un angajat al gimnaziului. Potrivit oamenilor legii, pe corpul neînsuflețit al femeii nu au fost depistate semne de moarte violentă.
Natalia Manea era căsătorită și avea trei copii. Potrivit postărilor de pe rețelele sociale, publicate atât de apropiații Nataliei, cât și de membrii familiei, femeia s-ar fi aflat în conflict cu o parte din membrii colectivului gimnaziului.