Parlamentul R. Moldova a aprobat instituirea stării de urgență în sectorul energetic

Parlamentul R. Moldova a aprobat instituirea stării de urgență în sectorul energetic
Sursa foto: Getty Images

Începând cu data de 16 decembrie, în R. Moldova va fi instituită stare de urgență în sectorul energetic, pentru 60 de zile. Parlamentul a aprobat decizia acum câteva minute, în cadrul ședinței care a început în dimineața zilei de joi, 12 decembrie și continuă până în prezent.

Declararea stării de urgență a fost propusă de Guvern, având la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) și este motivată de riscul de „insuficiență a resurselor energetice”.

„Trebuie să facem din această iarnă ultima în care Kremlinul poate influența securitatea noastră. Noi am scăpat de șantajul de gaze pe malul drept, iar de cel energetic vom putea scăpa odată cu finalizarea liniei de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești”, a declarat premierul Dorin Recean în plenul Parlamentului.

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu a susținut propunerea Guvernului de instituire a stării de urgență. Decizia a fost aprobată doar cu votul a 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Potrivit documentului privind instituirea stării de urgență, „stoparea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană furnizate de către SAP „Gazprom” furnizate în baza contractului existent privind furnizarea gazelor naturale încheiat între Moldovagaz și SAP „Gazprom” ar genera o criză umanitară în regiunea transnistreană, precum și unele riscuri privind asigurarea funcționării și stabilității sectorului electroenergetic din R. Moldova, inclusiv malul drept. În acest caz, gestionarea situației din regiunea transnistreană depășește competențele Ministerului Energiei, fiind necesară implicarea mai multor autorități din R. Moldova, cât și suportul financiar al partenerilor de dezvoltare”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Decizia privind instituirea stării de urgență vine în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 ar putea fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Anterior, autoritățile de la Kiev au declarat că nu intenționează să prelungească contractul de tranzit al gazelor rusești către țările europene.

R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra anterior circa 90% din necesarul de energie electrică.

Amintim că, din 11 decembrie, și pretinsele autorități de la Tiraspol au decis instituirea stării de urgență în regiunea transnistreană pe o perioadă de 30 de zile.

Printre măsurile de urgență anunțate de pretinsele autorități de la Tiraspol se numără raționalizarea consumului de gaze naturale și alte resurse energetice, restricționarea anumitor activități economice, precum și interzicerea exportului de resurse energetice, în cazul în care livrările de gaze naturale către regiune vor fi sistate.