Orban cere interzicerea surselor mass-media și ONG-urilor finanțate de SUA în timpul administrației Biden

Premierul ungar Viktor Orban a solicitat adoptarea unor legi mai severe, care să permită interzicerea surselor mass-media și ONG-urilor care au beneficiat de ajutor financiar american în timpul administrației președintelui Joe Biden. Acest lucru a fost raportat de publicația maghiară pro-guvernamentală Magyar Nemzet, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, Orban a cerut aceste schimbări legislative marți, 18 februarie, în cadrul unei întâlniri cu ușile închise, desfășurate cu partidul său, Fidesz, care deține majoritatea în legislativul de la Budapesta, și cu partidul Creștin Democrat, aliat al acestuia.
„Trump și Musk au deconspirat rețeaua de corupție politică a lui Soros și a democraților, care a finanțat cu miliarde de dolari mass-media și ONG-uri, inclusiv în Ungaria. Dar, de acum încolo, nu-și vor mai plăti mercenarii din Ungaria cu dolari de hârtie”, a subliniat oficialul maghiar, care le-a indicat parlamentarilor săi elaborarea unor legi stricte, pentru ca astfel de instituții media și ONG-uri să nu mai poată funcționa în Ungaria.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
După cum notează Agerpres, în anul 2023, la Budapesta a fost creat Oficiul pentru Apărarea Suveranității Naționale (SZVH) - o instituție care investighează presupusele ingerințe externe sau activități interne care „ar putea pune în pericol suveranitatea Ungariei”. Deși nu are autoritatea de a impune sancțiuni, SZVH întocmește rapoarte despre astfel de presupuse ingerințe.
Opoziția și activiștii din Ungaria au comparat demersul cu tacticile rusești de hărțuire a disidenților. Mai mult, în februarie 2024, Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei proceduri de sancționare a Ungariei pentru crearea acestui oficiu și a cerut guvernului ungar sa-l desființeze.
Anterior, în 2017, Ungaria a adoptat o lege care obligă ONG-urile ce primesc din străinătate finanțări de peste 23.000 de euro să prezinte lista donatorilor și să se auto-eticheteze drept „organizație finanțată din străinătate”. Aceasta a fost abrogată patru ani mai târziu, în urma criticilor de la Bruxelles și după o sentință a Curții de Justiție a UE.

Amintim că, pe 20 ianuarie curent, președintele american Donald Trump a ordonat suspendarea programelor de asistență externă a SUA pentru un termen de 90 de zile.
Ulterior, pe 7 februarie, Trump a scris pe rețeaua sa socială Truth Social că Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională trebuie să fie închisă, invocând faptul că USAID a cheltuit bani în mod fraudulos, iar corupția a ajuns „la un nivel nemaivăzut”.