Vladimir Plahotniuc obține câștig de cauză la tribunalul Uniunii Europene
Magistrații tribunalului General al Uniunii Europene (UE) au anulat astăzi, 23 octombrie, decizia Consiliului UE din 2023 privind sancționare oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc din lipsă de probe. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de Consiliul Uniunii într-un termen de până la două luni. Totuși, ministerul de Externe de la Chișinău precizează că, „Plahotniuc figurează în continuare pe listele de sancțiuni ale blocului comunitar”.
Magistrații europeni au motivat decizia prin faptul că Consiliul Uniunii Europene nu a precizat, în decizia sa din 2023, motivele și dovezile care au stat la baza includerii lui Plahotniuc în lista persoanelor sancționate pentru acțiunile de destabilizare a R. Moldova.
Reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău au declarat pentru jurnaliștii de la Europa Liberă că nu cunosc mai multe detalii despre această decizie, dar că „acest individ va rămâne pe lista de sancțiuni a UE, inclusiv în baza deciziei din 2024 și a dovezilor adiționale”.
Pe 30 mai 2023, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României, Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, deputata Marina Tauber, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc și cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, Igor Ceaika. Cei cinci au fost acuzați că vor să destabilizeze situația din R. Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le-ar avea pe teritoriul blocului comunitar.
De menționat că, Ilan Șor, Marina Tauber și Vladimir Plahotniuc au cerut Curții de Justiție a UE să fie scoși de pe lista de sancțiuni, declarându-se victimele răzbunării politice a guvernării PAS.