Oficial de la Chișinău: R. Moldova este determinată să soluționeze problema transnistreană exclusiv pe cale pașnică

Oficial de la Chișinău: R. Moldova este determinată să soluționeze problema transnistreană exclusiv pe cale pașnică
Sursa foto: gov.md

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian, anunță că țara noastră este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică, iar Chișinăul nu are niciun plan de sugrumare militară. Declarațiile au fost făcute luni, 29 ianuarie, de către oficial, după o întrevedere cu ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei, responsabil pe dosarul transnistrean, Păun Rohovei.

„Discuția noastră s-a concentrat pe evaluarea situației în jurul dosarului transnistrean pe anul 2023, situație complicată și în permanentă schimbare. Am subliniat că Ucraina e partenerul esențial pentru noi în procesul reglementării transnistrene, apreciem sprijinul Ucrainei inclusiv pe aceasta dimensiune. (...) R. Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică, această poziție e susținută și de colegii noștri de la Kiev, nu există niciun plan de sugrumare militară sau de altfel a regiunii transnistrene, o poziție împărtășită și de Chișinău și de Kiev și de partenerii noștri internaționali. Dorim aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul legal al R. Moldova, soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe cale pașnică, pe calea dialogului, dar nu există altă soluție decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în R. Moldova. Orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul. Mă bucură faptul că domnul ambasador a reiterat sprijinul Ucrainei pentru această abordare a Chișinăului și sper că anul 2024 va fi un an în care vom avea mai multe succese în procesul de reintegrare a țării”, a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian.

Diplomatul ucrainean a reiterat faptul că Ucraina este și va fi parte a formatului de negocieri 1+1, însă în prezent acesta nu este funcțional.

„Am reiterat poziția noastră consecventă de susținere necondiționată a suveranității și integrității R. Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional, de aici recurge scopul principal al procesului de reglementare transnistreană este reintegrarea R. Moldova, reobținerea de către Chișinău a drepturilor sale depline asupra unei părți a teritoriului său, care prin provocări inclusiv a statului agresor rus, s-a ajuns la ceea ce avem astăzi. Ucraina e adeptul reglementării acestui conflict, exclusiv pe cale diplomatică, prin tratative. Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. În același timp, am constatat că astăzi acest format e nefuncțional, principala cauză e prezența în cadrul lui a statului care nu mai are nici drept moral nici legal de a participa la astfel de tratative. Ucraina stă ferm pe poziție de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă”, a declarat acesta.

Prima ședință de lucru din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului, Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev, s-a desfășurat pe 16 ianuarie curent. Discuțiile s-au axat pe „necesitatea identificării soluțiilor viabile la cele mai stringente probleme ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, evitării acțiunilor unilaterale și discriminatorii în privința fermierilor din raionul Dubăsari, școlilor cu predare în limba română”.

Odată cu începerea războiului din Ucraina, Tiraspol a venit, repetat, cu acuzații precum că R. Moldova ar pregăti „acte teroriste” în regiune. Cel mai recent caz a avut loc pe 12 ianuarie curent, atunci când așa-zisul minister al securității naționale de la Tiraspol a difuzat un comunicat de presă în care menționa că deține informații potrivit căror, „în prezent, la unitățile forțelor speciale din R. Moldova, sub conducerea specialiștilor străini, grupuri speciale de luptă sunt instruiți pentru a desfășura acte de terorism pe teritoriul Transnistriei”.

Recent, Tiraspolul a acuzat și Kievul de un „atac armat la frontieră”. Autoritățile din Ucraina au calificat drept provocare anunțul făcut de Serviciul de presă al așa-zisului minister al securității de la Tiraspol