Fermierii lasă tehnica pe traseu: „Rămân sceptici în raport cu comisia creată de minister”
(Update 17:50) Fermierii anunță că vor renunța la proteste până nu vor fi siguri că „Comisia creată de minister nu este o încercare a Guvernului de a trage din timp, ci o dorință reală de a rezolva problemele stringente ale sectorului agrar”.
„Ministrul Agriculturii în mare parte a recunoscut corectitudinea revendicărilor agricultorilor și a propus crearea unei comisiei speciale pentru îndeplinirea acestora. Au discutat cu ODA și băncile despre mecanismul de creditare garantată pentru producătorii de cereale micro și mici, însă plafonul de 500 mii este unul foarte mic. S-a promit că toate subvențiile la dobânzi la credite vor fi achitate până la 31 martie. Agricultorii rămân sceptici în raport de această comisie, chiar dacă au acceptat să delege reprezentanții în ea. Prima ședință va avea loc marti, 27 februarie. Agricultorii sunt nedumeriți de ce nu era posibil de anticipat multe probleme, despre care autoritățile au fost sesizate de mai multe ori anul trecut. În acest context, în mai multe raioane, fermierii au decis că tehnica va rămâne pe marginea drumurilor, chiar dacă deja au început lucrările agricole de primăvară”, a anunțat Forța Fermierilor.
Un grup de agricultori s-a întâlnit vineri după amiază cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea pentru a găsi soluții la problemele fermierilor. Potrivit oficialului, în cadrul întrevederii s-a trecut peste propunerile care au venit din partea fermierilor.
„Am început cu începutul. Cahul - de la Consiliul Raional am preluat propunerile și problematica cu care se lovesc agricultorii din acest raion, în mod deosebit cei afectați de seceta din 2023 și am vorbit despre măsurile care au fost întreprinse de Guvern în vederea susținerii acestei categorii de persoane care se ocupă de producerea de cereale. În primul rând vorbim de cele 500 mii lei garantate din partea statului și vineri la 16:00 vin și băncile comerciale și noi urmează să le oferim acest produs și ei urmează să expună pentru că noi trebuie să vedem modul cum el va funcționa”, a declarat Bolea.
O altă măsură de sprijin sunt cele 50 de milioane de lei, care urmează să fie oferiți agricultorilor. În prezent 144 de agricultori au depus dosarele de a beneficia de subvenții. Totodată, Bolea a menționat că până săptămâna viitore, băncile comerciale trebuie să informeze care sunt impedimentele cu care se ciocnesc fermierii în modul de folosire a regulamentului Ministerului Agriculturii.
„Ce ține de TVA, creditul garantat din partea statului de 2 milioane de lei, marți vom constitui un grup de lucru format din fermieri, reprezentanții ministerului, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) ca să începem să lucrăm pe fiecare punct”, a adăugat Bolea.
Vineri dimineața reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) au fost în proces de discuții la Banca Națională a Moldovei (BNM) despre soluțiile de creditare pentru crescătorii de cereale.
Pe parcursul zilei de 23 februarie, fermierii au ieșit din nou cu tehnica agricolă pe traseele din țară și au blocat drumul spre vama Leușeni.