O mie de vârstnici din R. Moldova vor învăța cum să folosească telefoanele mobile. Proiect finanțat de Elveția

50 de vârstnici din orașul Durlești au primit telefoane mobile moderne și vor începe instruirea în utilizarea acestora, ghidați de tinerii voluntari din localitate. Telefoanele au fost oferite în cadrul unui program de abilități digitale, care urmărește să consolideze coeziunea socială prin tehnologie, precum și colaborarea dintre tineri și vârstnici în comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru.
Programul de abilități digitale a fost lansat pe 4 martie. Primii 50 de vârstnici din orașul Durlești au primit telefoane mobile de tip smart, model Xiaomi Redmi 14C și cu o memorie de 128 GB. După ce au primit telefoanele mobile, seniorii prezenți la eveniment au fost asistați de către un grup de tineri care le-au oferit prima sesiune de instruire în utilizarea acestora.
În cadrul instruirii, vârstnicii au beneficiat de competențe esențiale precum setările de bază ale telefonului, utilizarea aplicațiilor de comunicare și mesagerie, rețele sociale, precum și efectuarea plăților online.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Programul de abilități digitale este implementat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova, susținut de Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, HelpAge Moldova, Fundația Moldcell.
În cadrul proiectului, până la finele anului 2025, 550 de vârstnici vor primi telefoane mobile și o mie de vârstnici din zece localități ale țării vor beneficia de sprijin din partea tinerilor și lecții de incluziune digitală. Cele 10 localități beneficiare sunt: Comrat, Cahul, Căușeni, Durlești, Dondușeni, Ocnița, Orhei și Pelivan, Rîbnița, Tiraspol, Dubăsari.
Sesiunile de instruire vor include obținerea competențelor de educație financiară și competențe de accesare a serviciilor de protecție sociala în format online. În acest sens, unele sesiuni de instruire vor fi realizate de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale și din domeniul financiar-bancar, precum și diverse activități menite să promoveze coeziunea socială: vizionări de filme, ateliere de artizanat, jocuri și sesiuni de discuții tematice.