O ex-deputată ucraineană a fost asasinată în orașul Lvov. Cine a fost Irina Farion și prin ce s-a remarcat

O ex-deputată ucraineană a fost asasinată în orașul Lvov. Cine a fost Irina Farion și prin ce s-a remarcat
Sursa foto: Ирина Фарион. Фото: Юрий Драчишин / AFP 

Fosta deputată ucraineană, Irina Farion, a fost asasinată vineri în orașul Lvov. Potrivit presei de la Kiev, Farion - cunoscută pentru naționalismul său și viziunile anti-ruse, a fost împușcată în jurul orei 19:30, pe strada Tomáš Masaryk, în apropiere de casa în care locuia aceasta. Politiciana în vârstă de 60 de ani a fost internată în spital în stare extrem de gravă și a decedat la scurt timp după ce a fost operată.

Publicațiile din Ucraina au raportat că deputata ar fi fost împușcată de un bărbat cu vârstă cuprinsă între 20 și 25 de ani și că atacatorul s-a ascuns după săvârșirea crimei. Ministerul Afacerilor Interne de la Kiev, Igor Klimenko, a declarat că în spatele omorului ar putea sta inclusiv autoritățile ruse.

LVIV.MEDIA notează că, potrivit martorilor, timp de două săptămâni, un tânăr necunoscut, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost observat în timp ce aștepta la intrarea în scara blocului locativ în care locuia Irina Farion. La rândul său, Klimenko a raportat că anchetatorii dețin aceleași informații.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat asasinatul și a declarat că „toți vinovații trebuie să fie trași la răspundere”. Potrivit ultimelor informații furnizate de liderul de la Kiev, toate resursele Poliției Naționale a Ucrainei și ale Serviciului de Securitate al Ucrainei sunt implicate în căutarea atacatorului.

„Toate camerele de supraveghere disponibile sunt verificate, martorii sunt intervievați, iar teritoriul mai multor raioane este cercetat. Sunt analizate toate versiunile, inclusiv cea care vizează implicarea Rusiei. ... Ministrul Afacerilor Interne, adjuncții Procurorului General, șeful Poliției Naționale a Ucrainei și șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei se află la fața locului, la Lvov”, a anunțat Zelenski în această după-amiază.

Cine a fost Irina Farion și prin ce s-a remarcat?

Potrivit UNIAN, Irina Farion, care este cunoscută pentru declarațiile sale controversate cu privire la utilizarea limbii ruse în Ucraina, a intrat în partidul ultranaționalist „Svoboda” în 2005 și a fost deputată în Rada Supremă de la Kiev în perioada 2012 - 2014.

Pe parcursul anilor, politiciana a fost implicată în mai multe scandaluri. În 2010, conducând o sesiune educațională într-una dintre grădinițele din Lvov, Farion a criticat utilizarea „formelor rusificate de nume la copii”. Videoclipul acestui eveniment s-a viralizat pe internet și a fost criticat dur de societatea ucraineană. Vadim Kolesnicenko, deputatul în „Partidul Regiunilor” la acea vreme, a făcut chiar apel la Procurorul General al Ucrainei, cerând ca Farion să fie trasă la răspundere penală pentru discriminarea copiilor pe bază de limbă și naționalitate.

În 2018, când Ucraina se lupta cu separatiștii pro-ruși care au ocupat teritoriile din est, Farion a lansat un apel care presupunea „lovirea fiecărei persoane vorbitoare de rusă în față”. De asemenea, în primele luni ale invaziei rusești în Ucraina, politiciana a denunțat luptătorii vorbitori de limbă rusă ai regimentului Azov, care au apărat orașul Mariupol timp de trei luni.

Unul dintre cele mai mari scandaluri în care a fost implicată Irina Farion s-a întâmplat relativ recent, în toamna anului 2023. În cadrul unei emisiuni telivizate, aceasta i-a criticat dur pe militarii vorbitori de limbă rusă din cadrul Forțelor Armate Armate ale Ucrainei. După aceasta, lingvista a publicat Telegram scrisoarea unui student din Crimeea care i-a susținut poziția și i-a dezvăluit datele personale, tânărul fiind ulterior reținut de poliția rusă.

Declarațiile controversate s-au soldat cu faptul că Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis un dosar penal pe numele Irinei Farion, iar studenții  de la Universitatea Politehnica din Lvov - unde fosta deputată activa în cadrul departamentului de limbă ucraineană, au organizat mai multe proteste. Deși Farion a fost concediată, aceasta a fost restabilită în funcție în mai 2024.