„Nu există o soluție magică”. Bolea, despre solicitarea fermierilor de a institui stare de urgență în agricultură
Starea de urgență în sectorul agricol nu este o soluție oportună, deoarece legea prevede toate instrumentele pentru ca un agricultor să-și sisteze penalitățile și executările silite. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive TV.
„Legislația din R. Moldova prevede toate instrumentele în baza cărora un agricultor merge și-și sistează toate penalitățile și executările silite. (...) cineva i-a indus în eroare pe unii dintre agricultori, spunându-le că o astfel de situație efemeră ar putea institui o modalitate în care mai mult nimeni nu te întreabă de nimic. Nu există așa ceva. fiecare caz este individual. (...) Nu există o soluție magică”, a declarat Vladimir Bolea.
Totodată, ministrul Agriculturii crede că trebuie să fie „schimbat modul de abordare”, deoarece culturile care se pun în sudul țării nu suportă condițiile meteorologice din acea regiune, tocmai de aceea sunt înregistrate pierderi în fiecare an.
„Pe de o parte este Ministerul Agriculturii, care are niște instrumente: politici, legi, hotărâri de Guvern, iar de cealaltă parte sunt agricultorii, care trebuie să se dezvolte, să schimbe atitudinea, abordarea”, a punctat Bolea.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Prim-ministrul Dorin Recean și ministru Agriculturii, Vladimir Bolea, s-au întâlnit pe 20 august cu mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr. În cadrul întrevederii, Dorin Recean a declarat că în următoarele două săptămâni, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli, afectați de secetă și temperaturile extreme din această vară.
De cealaltă parte, agricultorii susțin că ajutorul de 100 de milioane de lei nu va rezolva situația din sector. Fermierii insistă în continuare pe instituirea stării de urgență în agricultură, care ar duce la stoparea procesului de calculare a penalităților și a executării silite de către creditori.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, până în prezent au fost întocmite 2.428 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, ca urmare a condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură este porumbul.