Norvegia va dona Ucrainei şase avioane F-16

Norvegia va dona Ucrainei şase avioane F-16
Sursa foto: New York Times

Norvegia va dona Ucrainei şase avioane de luptă F-16. Anunțul a fost făcut miercuri, 10 iulie, de către premierul norvegian, Johan Gahr Store, la un summit aniversar la Washington, scrie UNIAN.

Potrivit premierului norvegian, livrările avioanelor F-16 sunt planificate să înceapă chiar anul acesta.

„Capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor aeriene este esențială pentru apărarea sa împotriva Rusiei. Norvegia a decis să doneze Ucrainei șase avioane de luptă F-16. Intenționăm să începem livrările în 2024”, a spus oficialul.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Norvegia a retras avioanele de vânătoare F-16 din serviciu în 2021 din cauza introducerii treptate a noului avion F-35.

Anterior, ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a declarat că Ucraina și Olanda iau pași importanți pentru a se asigura că aeronavele F-16 încep să opereze pe front cât mai curând posibil.

În același timp, miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de cel puțin 128 de avioane F-16 pentru a se putea apăra.

Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie 2023, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi, scrie Agerpres.