Modificări importante la mecanismul de recuperare a bunurilor infracționale
Guvernul a publicat noul proiect de lege ce fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale, aprobat astăzi, 27 noiembrie 2024, de membrii Cabinetului de miniștri. Prin noua lege, Guvernul introduce o serie de modificări ce vor îmbunătăți procesul de urmărire, identificare, sechestrare și confiscare a bunurilor obținute ilegal.
Astfel, proiectul de lege oferă posibilitate de a confisca „un alt bun echivalent” sau contravaloarea acestora dacă „confiscarea bunurilor este imposibilă din orice alt motiv”. De asemenea, noua lege prevede confiscarea specială a bunurilor dacă bănuitul, învinuitul sau inculpatul este liberat de răspundere penală sau de pedeapsă penală.
Potrivit Guvernului, în premieră, este reglementată modalitatea de aducere în țară a bunurilor confiscate ce se află în străinătate. Astfel, va exista și posibilitatea de deposedare de bunuri a terților, dacă persoanele știau sau ar fi trebuit să știe că bunurile provin din activitate infracțională sau că le-au fost transferate pentru a evita confiscarea.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Totodată, proiectul mai prevede că, în cazul infracțiunilor care generează beneficii economice ce depășesc 14 mii de euro, odată cu începerea urmăririi penale, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) va efectua investigații pentru a identifica bunurile dobândite ilegal. Agenția urmează să țină evidența unică a tuturor bunurilor sechestrate și confiscate.
De asemenea, executarea hotărârilor de confiscare și reparare a prejudiciului cauzat statului și compensare a cheltuielilor de judecată va fi realizată expres de către Serviciul Fiscal de Stat, cu ajutorul executorilor judecătorești și a Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale.
Menționăm că de recuperare a bunurilor infracționale se ocupă în prezent Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), creată în 2017.