Nodul feroviar din Ocnița își va suspenda activitatea din 10 martie

Nodul feroviar din Ocnița își va suspenda activitatea din 10 martie
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: esp.md

Din 10 martie, nodul feroviar din Ocnița își va suspenda activitatea. Angajații ar urma să revină la muncă după achitarea integrală a restanțelor salariale. Despre acest lucru a anunțat președintele comitetului sindical al nodului feroviar din Ocnița, Dmitrii Fisiuc.

„Nodul feroviar din Ocnița susține nodurile din Ungheni, Bălți și Basarabeasca, notificând conducerea subdiviziunii că, începând cu data de 10.03.2025, de luni, își încetează activitatea în mod unilateral, în baza articolului 78. (...) Feroviarii nu și-au primit salariile de 6–7 luni. (...) Conform legii, transmitem aceste notificări conducerii despre încetarea activității, începând cu 10 martie 2025. Îi îndemnăm pe toți ceilalți, care încă nu s-au alăturat, să ne susțină pentru a putea, în sfârșit, să ne primim salariile, care ne sunt promise, dar nu sunt achitate”, a declarat Dmitrii Fisiuc, într-un video publicat de TV6.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

La începutul lunii februarie, o parte dintre angajații nodul feroviar din Ocnița și-au încetat munca, nemulțumiți de restanțele salariale.

O parte dintre angajații Căilor Ferate din Ocnița și-au încetat munca, nemulțumiți de restanțele salariale
Începând cu data de 1 februarie, trenurile ar putea să nu mai circule pe căile ferate din Ocnița. Activitatea stației este afectată după ce o parte dintre angajați și-au încetat munca, nemulțumiți de restanțele salariale, transmite NordNews. „Deja nu avem răbdare, considerând că trei persoane din f…

Calea Ferata din Moldova se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 şi 2021, compania a fost la un prag de faliment, iar angajații nu și-au primit salariile chiar și jumătate de an.

Situația la CFM a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.

Ultimul protest al feroviarilor a avut loc pe 28 februarie, în diferite localități din țară. Potrivit ultimelor date comunicate de președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, datoriile salariale acumulate se ridică la 191 de milioane de lei.

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, declara anterior că o soluție imediată pentru achitarea datoriilor salariale ar fi vânzarea unor obiecte din gestiunea Căii Ferate ale Moldovei, iar premierul Dorin Recean a precizat că problemele de la CFM vor fi rezolvate prin restructurarea acestei companii.

Problemele de la Calea Ferată vor fi rezolvate prin restructurarea acestei companii, afirmă Dorin Recean
Autoritățile sunt în proces de elaborare a unui plan de reorganizare și restructurare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Astfel ar putea fi rezolvată problema restanțelor salariale și lipsa veniturilor suficiente pentru întreprindere. Despre aceste lucru a anunțat premierul Dorin R…