Moțiunea de cenzură înaintată de comuniști și socialiști împotriva Guvernului Recean a picat
Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului condus de prim-ministrul Dorin Recean, înaintată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a picat. Deputații au început examinarea proiectului pe 19 octombrie, la ora 16:22, moțiunea fiind respinsă la ora 2:07, pe 20 octombrie, cu votul a 60 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a criticat moțiunea înaintată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) numind-o „o necesitate de show electoral”.
„Nu știu dacă asta este o moțiune de cenzură, mai degrabă, cred că este o necesitate de show electoral. Înțeleg că sunt alegeri locale, dar vreau să vă spun că țara nu se oprește, Guvernul lucrează, nu se oprește din activitățile pe care le face”, a declarat Dorin Recean de la tribuna Parlamentului.
În cele aproape 10 ore în care a fost examinată moțiunea în Parlament, Dorin Recean a prezentat în fața deputaților acțiunile întreprinde de Guvern în lupta împotriva provocărilor economice și de securitate. Membrii Guvernului au ieșit, pe rând, la tribuna Parlamentului și au prezentat proiectele realizate de ministerele pe care le conduc. După care au urmat luările de cuvând din partea deputaților.
Ședința s-a încheiat pe 20 octombrie, la ora 2:40, cu aprobarea ordinii de zi a ședinței Parlamentului din 26 octombrie.
Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului condus de Dorin Recean a fost inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) în cadrul ședinței plenare din 5 octombrie.
„În ultimii trei ani, R. Moldova este guvernată doar prin situație excepțională. Parlamentul a declarat stare de urgență în sănătate și domeniul energetic (...) Schimbarea figurilor în garnitura guvernamentală nu a contribuit la îmbunătățirea actului de guvernare (...) Fracțiunea BCS înaintează moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului R. Moldova”, au solicitat comuniștii și socialiștii.
O moțiune de cenzură poate trece Parlamentul dacă este susținută de cel puțin 51 de deputați, iar fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) are 29 de deputați. În cazul adoptării moțiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult 3 zile, președintelui R. Moldova demisia Guvernului.