Moțiunea de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene a fost respinsă de Parlamentul European

Moțiunea de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene a fost respinsă de Parlamentul European
Sursa foto: Getty Images

Moțiunea de cenzură inițiată de europarlamentari de extremă dreapta împotriva președintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, a fost respinsă joi, la Strasbourg, cu o largă majoritate de Parlamentul European.

Cu 175 voturi pentru, 360 împotrivă și 18 abțineri, Parlamentul European a respins joi moțiunea de cenzură împotriva Comisiei.

„Votul asupra moțiunii a avut loc prin apel nominal. Pentru a fi adoptată, ar fi fost necesară o majoritate de două treimi din voturile exprimate, reprezentând majoritatea membrilor care compun Parlamentul”, a precizat Parlamentul European, într-un comunicat.

Potrivit Regulamentul de procedură al Parlamentului, o moțiune de cenzură împotriva Comisiei poate fi înaintată Președintelui de către o zecime dintre deputații care compun Parlamentul European (72 în actuala legislatură).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Documentul oficial al moțiunii, publicat pe site-ul Parlamentului European, conține 11 constatări aduse ca argumente și 6 concluzii, unde cea cu numărul 5 reprezintă punctul central al întregului demers: ”îndeamnă Comisia să demisioneze pentru că în repetate rânduri s-a dovedit incapabilă să asigure transparența și a nesocotit controlul democratic și statul de drept în Uniune”.

Moțiunea s-a bazat pe trei critici principale: comunicarea prin mesaje text între von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID, mesaje care nu au fost făcute publice; aplicarea presupus abuzivă a Digital Services Act în alegerile naționale, precum și folosirea articolului 122 din tratatele UE pentru a evita Parlamentul în aprobarea planului SAFE — programul de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru apărare.

Von der Leyen a respins toate acuzațiile, promițând că „nu va permite niciodată extremiștilor să rescrie istoria”.

„Nu ar trebui să ne facem iluzii cu privire la amenințările la adresa democrației noastre. Am intrat într-o epocă a confruntării dintre democrație și iliberalism. Vedem amenințarea alarmantă reprezentată de partidele extremiste care doresc să polarizeze societățile noastre prin dezinformare”, a declarat, luni, președinta Comisiei Europene la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.

Ursula von der Leyen a fost realeasă anul trecut pentru un al doilea mandat de președintă a Comisiei Europene cu 401 de voturi pentru, 284 împotrivă și 15 de abțineri.

Ursula von der Leyen, votată pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene
Ursula von der Leyen a fost votată joi, 18 iulie, de către eurodeputați să rămână președinta Comisiei Europene (CE) pentru încă un mandat. Von der Leyen a primit 401 de voturi din cele 360 necesare, transmite AP. Rezultatul a fost primit cu aplauze de către eurodeputați. 284 de deputați au