Moldovenii, în toiul pregătirilor pentru sărbătorile pascale. Cât costă o masă tradițională de Paște

Moldovenii, în toiul pregătirilor pentru sărbătorile pascale. Cât costă o masă tradițională de Paște
Sursa foto: antrim.md

Au rămas zile numărate până la sărbătoarea Învierii, iar piețele și magazinele din țară sunt luate cu asalt de cumpărătorii care-și doresc, și în acest an, mese îmbelșugate. Fiecare regiune a R. Moldova are propriile tradiții în ceea ce privește meniul de sărbătoare. De regulă, gospodinele gătesc carne de miel sau carne de iepure, pun pe masă caș de oaie, piftie, pârjoale, legume, fructe și dulciuri. Totuși, alimente nelipsite de Paște sunt pasca sau cozonacul și ouăle roșii.

Pasca cu brânză. Gospodinele coc pasca în Joia Mare (sărbătoarea creștină care cade în joia de dinainte de Paște). Aceasta are forma rotundă, este făcută din aluat de pâine sau de cozonac, brânză de vaci și, uneori, stafide. Cel mai des, pasca este decorată cu aluat împletit în formă de cruce, care amintește de răstignirea lui Hristos. În ultimii ani, moldovenii preferă să cumpere pasca, iar producătorii din țară pun la dispoziție o ofertă variată.

Ouăle roșii. În aceeași zi, gospodinele vopsesc ouăle în culoarea roșie, care simbolizează sângele lui Iisus Hristos. Tradiția spune că, în ziua de Paște, ouăle se ciocnesc și se rostește salutul religios: „Hristos a înviat!”, răspunsul fiind „Adevărat a înviat!”. Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care este marcată la 40 de zile după Înviere.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Echipa Ziar.md a vizitat mai multe supermarketuri, piețe și târguri din Chișinău, pentru a afla cât ar urma să scoată cetățenii din buzunar pentru principalele bucate de pe masa de Paște (prețurile sunt aproximative și variază în funcție de comerciant):

  • pască cu brânză: de la 139 lei până la 160 lei per kilogram;
  • cozonacul: de la 113 până la 225 de lei per kilogram;
  • ouăle: de la 17 până la 45 de lei pentru zece ouă;
  • vopsea pentru ouă: de la 4 până la 15 lei pentru un plic care ajunge pentru a vopsi zece ouă;
  • carnea de miel: de la 120 de lei până la 150 de lei per kilogram;
  • vin roșu Pastoral: de la 44 de lei până la 105 de lei pentru o sticlă de 0,75 litri;

Ce punem în coșul de Paște?

În timpurile străvechi, se obișnuia să fie sfințită doar pasca, ouăle, carnea și brânza. Astăzi, însă, merindele din coșul pascal depinde mai mult de bunăstarea familiei.

Sfințirea produselor la biserică este doar o blagoslovire a preotului pentru consumul alimentelor la care cetățenii au renunțat în perioada Postului Mare. Astfel, trebuie să sfințim doar acele produsele de care ne-am refuzat în timpul ultimelor șapte săptămâni.