Moldovenii de la sat au început să cumpere lemne pentru sezonul rece

Moldovenii de la sat au început să cumpere lemne pentru sezonul rece
Sursa foto: Andreas Pajuvirta / Unsplash

Unii moldoveni care locuiesc la sat au început deja să cumpere lemne pentru sezonul rece. Potrivit postului public, prețurile au crescut cu câteva sute de lei. De exemplu, la Ocolul Silvic Ghidighici din raionul Strășeni, un metru ster de lemn tare trece de o mie de lei, în timp ce lemnul moale costă 720 de lei.

„Cum zic bătrânii, vara trebuie să îți gătești toporul ca să te gătești de iarnă, iar iarna ce trebuie pentru vară. Pe foc, să fie cald, avem nepoței. Așa și facem, luăm, ne gătim mai din timp, să nu așteptăm să vină omătul, că o să fie și mai scump”, a menționat Constantin Staver, care locuiește în satul Scoreni din raionul Strășeni.

Printre localnicii care deja au cumpărat lemne se numără și Petru Iordache. Gospodarul a achiziționat aproximativ 15 metri steri de lemn tare și spune că prețul de 970 de lei este „cam scump”.

Lemne procură și unii oameni care au încălzire pe gaz. Deși spun că prețurile „ustură”, aceștia se resemnează și scot bani din buzunar.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

„Cam mărișoare, da ce să faci. Nu știu cum au făcut pădurarii, au legătură cu statul sau nu, dar cumpărăm, ce să facem”, a declarat pentru Moldova 1 o femeie din Măgdăcești.

La ocolul silvic Ghidighici, stocurile de lemn tare ajung la șapte mii de metri steri, iar de lemn moale - la patru mii. Prețurile sunt cuprinse între 720 și 1.080 de lei, iar cererea, deocamdată, este mică.

Aici s-au luat numai copacii care-s uscați și care-s bolnavi. Se ștampilează de dedesubt. În rest și după, conform la asta se primește biletul silvic și se fac lucrările”, precizează pădurarul Vladimir Crîșmar.

Potrivit inginerului ocolului silvic Ghidighici, în acest an, prețul pentru un metru ster este cu circa 200 de lei mai mare în comparație cu anul trecut. Ion Cebotarenco explică acest fenomen prin faptul că s-au majorat și salariile pe ramură, iar prețul se formează din suma tuturor cheltuielilor pe care o suportă întreprinderea.

În prezent, stocurile pe întreaga țară constituie peste 150 de mii de metri steri. Anul trecut, prețurile au fost cuprinse între 460 și 975 de lei, notează Moldova 1.