Moldovenii cheltuie pentru produse alimentare, care ajung la gunoi, mai mult decât pentru sănătate și odihnă

Moldovenii cheltuie pentru produse alimentare, care ajung la gunoi, mai mult decât pentru sănătate și odihnă
Imagine simbol. Sursa foto: Banca de Alimente Moldova / Facebook

Moldovenii aruncă anual la gunoi alimente care ar fi suficiente pentru a hrăni un milion de persoane nevoiașe din țară și cheltuie pentru aceste produse mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație. La această concluzie a ajuns expertul economic Veaceslav Ioniță, care a prezentat vineri, 12 ianuarie, mai multe date statistice.

Astfel, deși în ultimii trei ani R. Moldova s-a confruntat cu cea mai mare creștere a prețurilor la produsele alimentare din ultimele două decenii, populația continuă să risipească.

„În 2023, risipa și pierderile de alimente în R. Moldova au fost de 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022. Din cele 19,2 miliarde de lei: 12 miliarde de lei a fost risipă de alimente, restul, 6,6 miliarde de lei, au constituit produsele aruncate de către populație. Cu 500 de milioane de lei mai mult față de 2022. Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, cu cât o țară este mai săracă, cu atât ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în bugetul familiei este mai mare. Respectiv, se consideră că familiile care alocă din buget 20% pentru produsele alimentare - reprezintă clasa medie a societății.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În R. Moldova și Ucraina, țări candidate la UE, pentru produsele alimentare se cheltuie 42% din bugetul unei familii. Acesta este cel mai înalt procent din toate statele UE și cele candidate.

„Produsele alimentare reprezintă și în țările dezvoltate o problemă, dar la noi este mai mare. Aproape jumătate din banii câștigați de către moldoveni, 42%, merg pentru produse alimentare. Este trist când aflăm câte din produsele alimentare, pentru care s-au dat sume enorme de bani, se aruncă la gunoi”, susține expertul.

Analistul economic declară că 20% dintre cei mai bogați moldoveni cheltuie 30,3% pentru alimente. Alte 20% - 42,2%. Următoarele 20% - 47,3%, penultimele 20% - 51,8%, iar ultimele 20% sau 250 de mii de familii - 56,9%.

„Ultimii, după ce au cumpărat produse alimentare practic nu mai rămân cu bani și pentru altceva. Deși cheltuie toți banii pentru alimentație, totuși, nu se alimentează cum trebuie, nemaivorbind de luxul de a cheltui bani și pentru altceva. La noi, cei mai bogați oameni cheltuie mai puțin pentru produsele alimentare. Aceștia au bani, își permit să plătească pentru o educație mai bună a copilului, să călătorească, să meargă la restaurant, odihnă etc”, a mai declarat economistul.

În mediu, moldovenii aruncă anual 76 kg de mâncare per persoană. Lunar, 5,2% din cheltuielile noastre merg pentru alimente care ajung la gunoi.