Moldovenii care dețin cetățenie română vor primi alocații mai mari pentru copii

Moldovenii care dețin cetățenie română vor primi alocații mai mari pentru copii
Imagine simbol

Începând cu data de întâi ianuarie 2025, moldovenii care dețin cetățenie română vor primi alocații mai mari pentru copii. Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de la București, indemnizațiile vor fi majorate cu 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Astfel, alocația lunară pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități va fi majorată până la 794 de lei românești - echivalentul a circa 159,55 euro. În prezent, această indemnizație constituie 719 lei românești sau circa 144,48 euro.

Cât despre părinții copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, aceștia vor ridica lunar 323 de lei românești - echivalentul a circa 64,91 euro, cu peste șase euro mai mult decât în prezent (292 de lei românești).

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat ministra Muncii din România, Simona Bucura Oprescu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe 16 decembrie 2021, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care stabilea că, începând cu ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

Potrivit companiilor specializate în acordarea asistenței pentru redobândirea legală a cetățeniei române sau perfectarea actelor românești, alocațiile pentru copiii cu cetățenie română sunt acordate pentru fiecare copil ai cărui părinți (cel puțin un părinte) dețin buletin românesc. Dreptul la alocație se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare după depunerea cererii.

În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației se poate face și pentru perioadele anterioare, recalcularea fiind efectuată pentru maximum 12 luni. De menționat că recalcularea nu se solicită prin cerere, aceasta fiind făcută în mod automat, la decizia autorității locale.

Pentru a obține alocație pentru copii, moldovenii care dețin cetățenie română trebuie să depună un dosar la primăria localității în care au viza de reședință. Aceștia trebuie să prezinte buletinul de identitate românesc și să certificatul de naștere al copilului, transcris. Alocația pentru copii în România se achită lunar până la împlinirea vârstei de 18 ani.