Ministrul Energiei s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
Ministrul Energiei al R. Moldova, Victor Parlicov, a avut luni, 25 noiembrie, o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Cei doi au discutat despre livrările de gaze naturale în R. Moldova după 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranziție a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei, precum și despre „soluționarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom”.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a plecat luni, 25 noiembrie, la Sankt Petersburg, unde a avut negocieri cu reprezentanții concernului rus Gazprom. În urma întrevederii, Parlicov și Gazprom a emis comunicate scurte despre lucrurile discutate, fără a oferi mai multe detalii privind livrările de gaze rusești după 1 ianuarie 2025.
„Părțile au convenit să continue discuțiile privind opțiunile de organizare a livrărilor de gaze naturale rusești către Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, precum și modalitățile de achitare a datoriilor Moldovagaz față de Grupul Gazprom”, a anunțat concernul rus într-un comunicat.
Totodată, în cadrul întrevederii au fost prezentați membrii Consiliului de Administrației ai SA Moldovagaz, propuși de Ministerul Energiei. Aceștia sunt Dorin Junghietu pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație, Vadim Ceban pentru funcția de vicepreședinte, Eduard Calancea și Radu Mandraburca, pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație.
În viitorul apropiat, candidaturile respective vor fi supuse procedurii repetate de votare, a precizat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Amintim că gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în R. Moldova, mai exact - în regiunea transnistreană. Chiar dacă, potrivit autorităților moldovenești, malul drept al Nistrului nu mai depinde de gazele rusești, el depinde practic în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură circa 90% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.
Contractul de tranziție a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei expiră pe 1 ianuarie 2025, iar Kievul a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord.
Cât despre datoria Moldovagaz față de Gazprom, autoritățile moldovenești au efectuat, cu ajutorul unor companii străine, un audit al acestor datorii istorice, fiind constatat faptul că datoriile reale nu sunt atât de mari. În 2023, autoritățile de la Chișinău declarau că sunt gata să-i achite Gazprom doar 8,6 din datoria pretinsă de peste 700 de milioane de dolari, scrie Europa Liberă.
Înainte de vizita ministrului Energiei al R. Moldova în Rusia, Comisia Europeană a cerut Chișinăului să pregătească toate planurile necesare înainte de așteptata oprire a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina spre regiunea transnistreană și a spus că este gata să ofere sprijin, dacă va fi nevoie, pentru a garanta securitatea energetică a R. Moldova.
Surse din Comisie au spus Europei Libere că executivul UE colaborează cu R. Moldova „pentru a asigura pe timpul acestei ierni securitatea energetică” a țării candidate, dar și „progresul ei către un sistem energetic mai modern și mai curat”, precum și „reducerea dependenței de importurile de energie din Rusia”.