Ministrul Agriculturii, despre revendicările fermierilor protestatari: „Nu am primit nicio solicitare”

Ministrul Agriculturii, despre revendicările fermierilor protestatari: „Nu am primit nicio solicitare”
Colaj ziar.md

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că instituția pe care o conduce nu a primit nicio solicitare din partea agricultorilor, care protestează a șasea zi consecutiv. Oficialul a enumerat măsurile de susținere a fermierilor aprobate de Guvern, începând cu anul 2022 și până recent și a explicat de ce Executivul „ajută țintit fermierii”. Totodată, Bolea a menționat că va fi creat un Consiliu, a căror membri vor fi fermieri din diferite sectoare, unde vor fi discutate problemele și soluțiile fiecărui lanț. Prima întâlnire va avea loc vineri, 16 februarie.

„Atunci când noi am constatat că în toamna anului 2022 agricultorii din R. Moldova au cumpărat la cele mai înalte prețuri motorină și fertilizanți și tot în aceeași toamnă s-au prăbușit prețurile de vânzare la cereale din cauza războiului , evident ca să poți face față acestui decalaj de cost de preț și de vânzare s-a luat decizia la nivel de Guvern să oferim 200 milioane de lei, bani care au fost repartizați la 2.161 agricultori micro și mici”, a spus ministrul.

Întrebat dacă Guvernul va mai aloca bani pentru agricultorii, care protestează, oficialul a declarat că până în prezent la Ministerul Agriculturii nu a parvenit nicio solicitare din partea fermierilor.

„O să mergem, o să discutăm, o să anunț”, a spus ministrul.

Fermierii protestează a șasea zi. Inițial, agricultorii din Cahul au organizat o manifestație pașnică cu tehnică agricolă. Ulterior, aceștia au urcat pe tractoare și au mărșăluit către satul Andrușul de Sus, raionul Cahul. Începând cu nouă februarie, fermierii din Hîncești, Telenești, Căușeni, dar și alte regiuni s-au alăturat protestului.

Ieri, 12 februarie, protestul a ajuns la vama Leușeni, care a fost blocată parțial. În dimineața zilei de 13 februarie, punctul de trecere era deblocat, însă fermierii au atenționat că vor continua să iasă cu tehnica agricolă și că se vor îndrepta din nou către vama Leușeni.

Anterior, fermierii au venit cu un set de revendicări către autoritățile centrale și au amenințat cu proteste, în cazul în care „nu vor vedea măsuri reale pentru îndeplinirea acestora”, în termen de cinci zile.

Anul trecut, zeci de fermieri au protestat cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale și au cerut să fie instituit un moratoriu privind calcularea penalităților la creditele luate. Atunci, negocierile cu autoritățile au eșuat, iar agricultorii au plecat cu promisiunea că vor continua să protesteze în raioane.

Protestul agricultorilor continuă. Mai mulți fermierii se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei Leușeni
Fermierii din R. Moldova continuă să protesteze și marți, 13 februarie. Asociația „Forța Fermierilor” anunță că agricultorii din Hâncești, Leova, Nisporeni, Ungheni și Căușeni se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei Leușeni, pentru a cere ajutor financiar pentru agricultorii afectați de cr…