Ministerul Sănătății va cumpăra un lot de vaccin contra meningitei. Cinci cazuri, raportate în acest an

Ministerul Sănătății va cumpăra un lot de vaccin contra meningitei. Cinci cazuri, raportate în acest an
Sursa foto: Gety Images

Ministerul Sănătății al R. Moldova a anunțat, luni, despre inițierea procedurilor de achiziționare a unui lot de vaccin contra infecției meningococice. Vaccinul va fi administrat la solicitarea părinților, începând cu vârsta de 2 luni. Autoritățile din sănătate vor aloca în acest sens peste 4,9 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, în perioada ianuarie-februarie curent, în țară, s-au înregistrat cinci cazuri de infecție meningococică la copii cu vârstele cuprinse între 1 an și 9 ani. În municipiul Chișinău au fost raportate două cazuri, iar la Bălți, Ialoveni și Criuleni - câte un caz.

Boala meningococică este o infecție bacteriană gravă provocată de bacteria Neisseria meningitidis. Acest tip de bacterie poate cauza boli grave, de exemplu meningită - inflamarea membranelor care învelesc creierul și măduva spinării -, și infecție sangvină.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit specialiștilor din sănătate, cel mai frecvent se îmbolnăvesc copiii până la 14 ani,70-80%, 50% dintre aceștia au vârsta de până la 5 ani, iar 20-40% sunt sugari; nou-născuţii se îmbolnăvesc foarte rar. Majoritatea persoanelor cu meningită își revin complet, însă în unele cazuri meningita poate provoca efecte pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului, pierderea vederii, convulsii, probleme de memorie, probleme de echilibru și coordonare.

Autoritățile din sănătate spun că infecția meningococică se transmite aerian prin picături și, uneori, prin obiecte recent contaminate.

În ultimii zece ani, potrivit Ministerului Sănătății, în R. Moldova au fost înregistrate peste 220 de cazuri de infecție meningococică, dintre care circa 60% – la copii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani. În aceeași perioadă, rata de fatalitate a fost de 23%, ceea ce înseamnă peste 50 de decese.

La nivelul Uniunii Europene (UE) se raportează anual aproximativ 3.000 de cazuri. Boala este fatală în aproximativ 10-20% dintre cazuri.

Pentru procurarea vaccinului Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va aloca peste 4,9 milioane de lei.