Ministerul Muncii angajează peste 2.000 de asistenți personali, demiși de Primăria Chișinău
Asistenții personali din Chișinău, care au fost demiși de către municipalitate, vor fi angajați în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă. În acest sens, Guvernul a votat miercuri, 17 aprilie, un proiect prin privind instituirea Serviciului social „Asistența personală” cu specializare înaltă în cadrul Agenției, care va presta, în limita bugetului și efectivului limită aprobat, Serviciul respectiv în cazul în care asemenea servicii nu pot fi organizate şi gestionate de către autoritățile administrației publice locale.
Proiectul prevede majorarea efectivului limită a AGSSSI de la 10 unități, la 2202 unități, inclusiv:
- 2155 unități de asistenți personali. Astfel, în luna mai vor fi angajați cei care au fost eliberați inclusiv în luna aprilie – circa 780 persoane, ulterior în luna iunie – 687 persoane, iulie – 688 persoane.
- un director adjunct;
- un șef Direcție generală asistență personală;
- 30 șefi serviciu social Asistență personală (vor fi angajați 10 șefi în luna mai, 10 șefi în luna iunie și 10 șefi în luna iulie);
- trei contabili.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Totodată, implementarea prezentei hotărâri necesită mijloace financiare suplimentare. Astfel, în anul 2024, pentru gestionarea și prestarea serviciului Asistență personală de către AGSSSI sunt necesare mijloace financiare suplimentare în mărime de 100.704,86 mii lei pentru majorarea efectivului limită de la 10 unități actual, la 2202 unități de personal.
Concomitent, pentru lunile mai și iunie, până la rectificarea Legii Bugetului de Stat pentru anul curent și aprobarea mijloacelor financiare necesare în acest scop, Ministerul Muncii va identifica și realoca pe intern mijloace financiare în mărime de circa 26.300,00 mii lei.
Disputa dintre autoritățile centrale și cele locale a început în luna ianuarie, când guvernul a preluat finanțarea serviciului „Asistență personală”, dar a lăsat de o parte municipiul Chișinău și Găgăuzia, spunând că acestea au suficiente resurse. Anterior, asistenții personali erau plătiți de autoritățile locale și din Fondul de susținere a populației, suplinit din câteva taxe, scrie Europa Liberă.
Municipalitatea a refuzat să le achite salariile, pe motiv că nu ar avea destui bani în buget. Mai întâi, au fost concediați cei aflați la pensie, iar salariile celorlalți au fost reduse cu 50-70%. Apoi, autoritățile locale din Chișinău au decis să nu prelungească contractele de muncă ce expiră.
Pe 18 martie, Guvernul a anunțat că pentru luna martie, toți cei 1.215 asistenți personali care au avut de suferit vor primi o sumă fixă de 5.000 de lei, iar în luna aprilie compensația va varia în dependență de nivelul în care salariul acestora a fost redus. În următoarele două săptămâni, aceștia își vor putea ridica banii.