Ministerul Justiției organizează astăzi o ședință, în contextul grevei generale a avocaților

Ministerul Justiției organizează astăzi o ședință, în contextul grevei generale a avocaților
Sursa foto: Teleradio-Moldova

Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și cei ai autorităților, după ce Uniunea Avocaților din R. Moldova (UARM) a anunțat că va intra în grevă generală. Astăzi, 14 iulie, la sediul instituției va avea loc o ședință.

„Pentru ziua de luni, ministerul va organiza o ședință comună cu scopul de a facilita dialogul între avocați, autorități, reprezentanți ai Parlamentului și alte părți vizate, pentru a analiza cele mai bune modalități de apărare a drepturilor cetățenilor R. Moldova”, a anunțat Ministerul Justiției într-un comunicat emis duminică, 13 iulie.

Vineri, 11 iulie, UARM a anunțat o grevă generală de zece zile, pentru a protesta împotriva modificărilor adoptate recent de Parlament la Legea cu privire la avocatură. Acțiunea ar urma să înceapă marți, 15 iulie, și să dureze până pe 25 iulie, când se convoacă Congresul extraordinar.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Președintele Uniunii, Dorin Popescu, a declarat că amendamentele au fost votate fără consultarea avocaților și fără respectarea procedurilor legale. În schimb, Efimia Bandalac, autoarea amendamentelor și membră a Comisiei juridice, numiri și imunități, susține că modificările nu afectează dreptul avocatului de a-și exercita liber profesia.

Pe durata grevei generale, avocații și avocații stagiari nu vor acorda asistența juridică, absența acestora fiind considerată justificată. Totodată, nerespectarea deciziei Consiliului Uniunii Avocaților privind greva atrage răspunderea disciplinară.

Eduard Digore, care o reprezintă pe președinta Maia Sandu în litigiul cu femeia acuzată că ar fi răspândit informații false despre bunelul șefului statului, a declarat că nu susține greva anunțată de UARM și refuză să participe la aceasta. Printre argumentele invocate de Digore se numără faptul că greva slăbește și mai mult încrederea cetățenilor în justiție și că decizia a fost „adoptată în grabă, în pripă și la fierbințeală, riscând să fie folosită în interese înguste și obscure”.