Ministerul Energiei lansează prima licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari
Ministerul Energiei lansează prima licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW în R. Moldova. Condițiile de participare au fost prezentate vineri, 12 iulie, în cadrul unei conferințe, organizate la Chișinău de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Uniunea Europeană și Comunitatea Energetică.
Potrivit Ministerului Energiei, prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. Totodată se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului de avea o pondere de 27% în consumul total până în 2030.
Conform cerințelor de participare simplificate și debirocratizate, câștigătorii concursurilor vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată. Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice. Depunerea, recepționarea cererilor, a ofertelor tehnice și financiare este preconizată, începând cu luna septembrie 2024, mai multe detalii urmând a fi oferite în anunțul de inițiere a procedurii de licitație care va fi publicat săptămâna viitoare.
În prezent, la nivelul Sistemului Electroenergetic Național (SEN) sunt conectate centrale electrice regenerabile cu o capacitate de 306,58 MW. Potrivit Moldelectrica, în primele șase luni ale anului curent, întreprinderea a emis 28 de avize de racordare, cumulând o putere totală de 317,3 MW.