Micii producători și pensiunile turistice vor putea obține mai ușor actele permisive, eliberate de ANSA
Micii producători, producătorii artizanali și pensiunile turistice vor putea obține mai ușor actele permisive, eliberate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Parlamentul a votat joi în a doua lectură un proiect de lege în acest sens.
Operatorii din domeniul alimentar vor putea obține certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor (act emis de ANSA) în baza unei cereri și vor achita pentru document suma de 150 de lei.
De asemenea, pensiunile turistice și agroturistice cu servicii de pregătire și servire a mesei vor putea să producă vin din materia primă proprie, acesta urmând să fie servit sau comercializat direct consumatorilor.
„Scopul proiectului constă în optimizarea documentelor necesare pentru obținerea actelor permisive eliberate în domeniul siguranței alimentelor și simplificarea procesului de certificare a alimentelor, precum și sporirea supravegherii serviciilor prestate în alimentația publică”, precizează responsabilii de la Parlament.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Printre prevederile proiectului de lege se mai regăsesc excluderea certificatului de inofensivitate (la export sau reexport) pentru produsele alimentare, inclusiv cele ambalate, simplificarea procedurii de eliberare a autorizației sanitar-veterinare pentru mijloacele de transport și reducerea frecvenței prelevării de probe adaptată specificului și dimensiunii întreprinderii, cu condiția ca siguranța produselor alimentare să nu fie compromisă etc.
Totodată, se propune autorizarea sanitar-veterinară obligatorie a halelor și a pavilioanelor pentru comercializarea produselor alimentare de origine animală. Sunt prevăzute și noi reglementări privind retragerea sau rechemarea produselor alimentare neconforme sau nesigure plasate pe piață.
Prevederile proiectului vor intra în vigoare, cu unele excepții, la expirarea a două luni de la data publicării în Monitorul Oficial.