Mesajul transmis de Maia Sandu la Salzburg: „Aderarea R. Moldova la UE va fi o investiție în democrația și viitorul nostru colectiv”

Mesajul transmis de Maia Sandu la Salzburg: „Aderarea R. Moldova la UE va fi o investiție în democrația și viitorul nostru colectiv”
Sursa foto: presedinte.md

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită de lucru în Austria, a participat joi, 27 iulie, la Summit-ul Salzburg 2023, unde a ținut un discurs despre schimbările geopolitice din Europa și din regiunea noastră.

Reprezentanții Președinției R. Moldova au comunicat că, la summit, Maia Sandu a vorbit și despre „cum ne putem uni eforturile pentru a întări comunitatea europeană și rolul important pe care-l are inclusiv R. Moldova în acest sens”.

„Astăzi suntem mai puternici decât acum un an. Acest lucru a fost posibil pentru că în loc să cedăm, ne-am ridicat - ca oameni, ca țară. Cu ajutorul prietenilor și partenerilor noștri, ne-am concentrat pe consolidarea rezilienței noastre, a democrației noastre, pe reformarea și modernizarea instituțiilor și, cel mai important, pe proiectul nostru de țară - aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu la summit-ul de la Salzburg.

Șefa statului a vorbit, potrivit instituției prezidențiale, și despre faptul că „guvernarea de la Chișinău este ferm angajată în realizarea angajamentelor față de UE și față de proprii cetățeni, precum reforma justiției și curățarea instituțiilor de corupție”.

Autoritățile de la Chișinău diversifică resursele energetice, au repornit importante proiecte de dezvoltare a infrastructurii, deschid și liberalizează economia țării pentru a deveni o țară cât mai atractivă pentru investitorii autohtoni și străini”, a menționat președinta.

Maia Sandu a subliniat că, aderarea Moldovei la UE „va fi o investiție în democrația și viitorul colectiv în acest spațiu al păcii care se numește Uniunea Europeană. Prin transformarea noastră ca țară transformăm, concomitent, și Europa”.

În nota informativă despre eveniment este anunțat că Summit-ul de la Salzburg din 2023 se concentrează pe transformarea economică și tehnologică, care este crucială pentru deblocarea potențialului Europei.

„Un război, o pandemie globală și consecințele acestor crize au provocat și au schimbat democrațiile din întreaga Europă. În timp ce statele naționale sunt preocupate de provocările actuale, Europa are ambiția și curajul de a aduce schimbări de durată și de a modela un viitor mai durabil în mijlocul incertitudinii”, este menționat pe pagina oficială.

La categoria informații de bază, mai este scris că, sub patronajul comisarului european Johannes Hahn, Federația Industriilor din Austria (IV) organizează summit-ul de afaceri pentru gânditori și implementatori din politică, știință, afaceri și cultură. Scopul este de a reuni cele mai strălucite minți pentru a discuta și aborda tendințele și evoluțiile la nivel european și global.