Mesajul ministrului Infrastructurii pentru feroviari: „Regret enorm că familiile dumneavoastră suferă”

Mesajul ministrului Infrastructurii pentru feroviari: „Regret enorm că familiile dumneavoastră suferă”
Colaj ziar.md

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a venit cu mesaj pe rețelele sociale pentru feroviarii care au protestat astăzi din cauza restanțelor salariale. Bolea spune că „regretă enorm” că restanțele la salarii s-au tot acumulat și spune că o soluție imediată pentru achitarea datoriilor ar fi vânzarea unor obiecte din gestiunea Căii Ferate ale Moldovei (CFM).

În ultimii 10-15 ani, Întreprinderea de Stat „Calea Ferata din Moldova” (CFM) a fost „gestionată prost și iresponsabil”, consideră ministrul Vladimir Bolea, iar situația în care s-a ajuns astăzi a fost cauzată, inclusiv, din nedorința managementului anterior „de a lua decizii complicate, dar necesare”.

„Salariile restante trebuie plătite, iar asta este prioritatea conducerii actuale a CFM. În acest sens, optmizările operaționale sunt parte din soluțiile pe termen mediu și lung. (...) O soluție imediată ar fi vânzarea unor obiecte de patrimoniu din gestiunea CFM care nu mai sunt necesare și achitarea salariilor. Soluția pe termen mediu și lung înseamnă eliminarea cheltuielilor ineficiente, optimizarea costurilor operaționale și investiții majore în infrastructură”, declară Bolea.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenția Proprietăți Publice (APP) desfășoară un audit detaliat pentru identificarea și corectarea ineficiențelor financiare și operaționale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„CFM va fi restructurată în trei entități distincte (infrastructură, transport de pasageri, transport de mărfuri), această intervenție va permite o gestionare mai bună a activităților”, mai spune Vladimir Bolea.

Angajații de la Calea Ferată din Moldova au protestat astăzi în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției, pentru a cere achitarea urgentă a restanțelor salariale. La protest au participat angajații din cele 31 de filiale ale întreprinderii Calea Ferată din Moldova.

Muncitorii de la Calea Ferată cer achitarea urgentă a restanțelor salarial: „Rușine guvernării”
Angajații de la Calea Ferată din Moldova au protestat astăzi în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției, pentru a cere achitarea urgentă a restanțelor salariale. La protest au participat muncitorii de la angajații din cele 31 de filiale ale întreprinderii Calea Ferată din Moldova. În capital…

Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din R. Moldova (FSF), Ion Zaporojan, declara zilele trecute că angajații din cele 31 de filiale ale întreprinderii Calea Ferată din Moldova nu și-au primit salariile pentru lunile august 2024 – ianuarie 2025, acumulându-se restanțe de aproximativ 190 de milioane de lei. Liderul sindical subliniază că feroviarii au ajuns la disperare, iar numeroasele demersuri adresate autorităților au rămas fără răspuns.

Întreprinderea de stat Calea Ferata din Moldova se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 şi 2021, compania a fost la un prag de faliment, iar angajații nu și-au primit salariile chiar și jumătate de an.

Situația la CFM a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților. Aceștia au ieșit la zeci de proteste, ultimele fiind organizate în februarie 2024.