Măsuri pentru reducerea consumul de energie electrică. În capitală va fi deconectat iluminatul decorativ

Măsuri pentru reducerea consumul de energie electrică. În capitală va fi deconectat iluminatul decorativ
Sursa foto: chisinau.md

În noaptea de 1 ianuarie spre 2 ianuarie va fi deconectat iluminatul decorativ din capitală. Vor rămâne conectate doar luminițele decorative de pe Pomul de Crăciun, din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și din Scuarul Catedralei până la data de 14 ianuarie. Anunțul a fost făcut marți, pe 31 decembrie, de primarul capitalei, Ion Ceban. Decizia a fost luată în contextul Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale privind reducea consumului de energie în perioada stării de urgență.

„Ținând cont de situația actuală în care ne-am pomenit și de faptul că Chișinăul nu are informații clare, la fel ca alte Administrații Publice Locale, vom întreprinde etapizat măsuri de deconectare a energiei electrice, începând cu data de 1 ianuarie. Am citit cu atenție decizia CSE și am înțeles că trebuie să deconectăm periodic luminile, însă nu sunt descrise clar acțiunile de intervenție într-o situație sau alta, dar nici nu am avut discuții separate despre modul în care vom proceda în capitala R. Moldova, unde avem peste 300 de troleibuze, 350 de școli și grădinițe, spitale, policlinici, întreprinderi strategice, iluminat stradal și semaforizare”, anunță primarul Ion Ceban.

La această etapă, s-a luat decizia ca:

  • În noaptea de 1 ianuarie spre 2 ianuarie să fie deconectat iluminatul decorativ din tot orașul;
  • Vor rămâne conectate luminițele decorative de pe Pomul de Crăciun, din PMAN și din Scuarul Catedralei până la data de 14 ianuarie. Acestea vor fi aprinse odată cu iluminatul stradal și vor rămâne conectate până la ora 23:30;
  • Referitor la informare, instituțiile vor comunica cetățenilor și angajaților conform deciziei CSE luate la nivel național.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Pentru a evita speculațiile: În noaptea dintre ani, 31 decembrie – 1 ianuarie, toate decorațiunile vor rămâne conectate în capitală, ținând cont că acestea trebuie deconectate manual de către specialiști din mai multe locații, ceea ce ar fi dificil de realizat chiar în seara de Revelion”, precizează edilul capitalei.

Această decizie este la prima etapă, iar despre acțiunile viitoare vom informa pe etape.

Ion Ceban precizează că acum doi ani, când în R. Moldova au avut loc mai multe pene majore de curent în urma bombardamentelor din Ucraina, Primăria Chișinău a luat decizia de a conecta mai târziu și de a deconecta dimineața devreme iluminatul stradal.

Totuși, potrivit primarului, această măsură s-a dovedit nesigură pe străzi, în parcuri și în curți, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi, iar în suburbii au început chiar să aibă loc furturi. Atunci, a fost luată decizia de a reveni la orarul obișnuit, deoarece siguranța oamenilor este prioritară. De aceea, acum autoritățile renunță doar la iluminatul decorativ, însă în curând ar putea fi anunțate noi decizii privind reducerea consumului de energie în capitală.

Ce se întâmplă de la 1 ianuarie? Măsurile adoptate de CSE în contextul stării de urgență în sectorul energetic
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, în cadrul ședinței de vineri, 27 decembrie 2024, o serie de măsuri ca urmare a instituirii stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic. Potrivit autorităților, aceste măsuri sunt menite să asigure continuitatea aprovizionării consum…