Martie 2024 a fost a zecea lună consecutivă cu temperaturi record, anunță Serviciul Copernicus al UE

Martie 2024 a fost a zecea lună consecutivă cu temperaturi record, anunță Serviciul Copernicus al UE
Sursa foto: Getty Images

Martie 2024 a devenit cea de-a 10-a lună la rând în care au fost înregistrate temperaturi globale record, au anunțat oamenii de știință de la serviciul Copernicus al Uniunii Europene.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Copernicus, martie 2024 a fost mai caldă la nivel mondial decât oricare altă lună martie de la începutul înregistrărilor. Datele utilizate de Copernicus încep din 1950, fiind disponibile și unele date anterioare.

„Martie 2024 continuă secvența de doborâre a recordurilor climatice atât pentru temperatura aerului, cât și pentru temperatura de la suprafața oceanelor, fiind cea de-a zecea lună consecutivă de recorduri doborâte”, a declarat directoarea adjunctă a serviciului Copernicus, Samantha Burgess.

Temperatura aerului la suprafața Pământului a fost în medie de 14,14 grade Celsius în luna martie, au anunțat operatorii serviciului Copernicus. Această valoare este cu 0,73 grade Celsius mai mare decât media pentru perioada de referință 1991-2020 și cu 0,10 grade Celsius mai mare decât cea mai caldă lună martie măsurată până în prezent, în 2016.

Temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni (aprilie 2023 - martie 2024) este cea mai ridicată de la începutul înregistrărilor și a fost cu 1,58 grade Celsius peste media preindustrială, a precizat Samantha Burgess.

Totuși, acest lucru nu înseamnă deocamdată că pragul de 1,5 grade Celsius stabilit prin Acordul de la Paris a fost deja atins, deoarece în astfel de analize sunt utilizate valori medii pe termen mai lung.

Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru monitorizarea schimbărilor climatice publică în mod regulat date privind temperatura la suprafața Pământului, suprafața acoperită de gheață marină și precipitațiile de pe Terra.

Constatările sale au la bază analize generate pe calculator care încorporează miliarde de măsurători efectuate de sateliți, nave, avioane și stații meteorologice din lumea întreagă.