Manevre cu implicarea blindatelor la posturile de pacificare din stânga Nistrului. Reacția Chișinăului

Manevre cu implicarea blindatelor la posturile de pacificare din stânga Nistrului. Reacția Chișinăului
Sursa foto: RIA Novosti

Forțele Mixte de Menținere a Păcii din stânga Nistrului intenționează să efectueze, în perioada 17 mai – 17 iunie 2024, manevre de verificare prin mișcare a capacităților tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare. Potrivit Biroului Politici de reintegrare, anunțul a venit la câteva ore după încheierea ședinței de vineri a Comisiei Unificate de Control, la care nu a fost abordat subiectul respectiv.  În acest context, delegația R. Moldova condamnă asemenea „inițiative” inoportune în contextul situației regionale de securitate și atenționează despre posibilele consecințe nedorite ale acestor acțiuni.

Anunțul Biroului politici de reintegrare

În seara zilei de 16 mai 2024 Comandamentul Militar Întrunit a recepționat o notificare prin care componenta Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii a informat că, în perioada 17 mai – 17 iunie 2024, intenționează să efectueze manevre de verificare prin mișcare a capacităților tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare. Anunțul a venit la câteva ore după încheierea ședinței Comisiei Unificate de Control, la care nu a fost abordat subiectul respectiv.

Delegația Republicii Moldova condamnă asemenea „inițiative” inoportune în contextul situației regionale de securitate, dar și abuzive, având în vedere că nu au obținut aprobarea Comisiei Unificate de Control. Recurgerea demonstrativă și repetată la astfel de acțiuni necoordonate este o dovadă în plus de încălcare brutală a principiilor misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.

Delegația Republicii Moldova atenționează despre posibilele consecințe nedorite ale acestor acțiuni provocatoare și cheamă toate componentele Forțelor Mixte de Menținere a Păcii să renunțe la punerea lor în aplicare, în vederea evitării destabilizării situației în Zona de Securitate.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram