Mai multe drumuri din țară ar putea fi blocate de tractoare. Fermierii continuă protestele și joi
Asociația „Forța Fermierilor” anunță că agricultorii organizează joi, 15 februarie, noi proteste cu tractoare în diferite orașe ale țării, cu blocarea drumurilor naționale și marșuri cu tehnică agricolă spre punctele de trecere a frontierei Leușeni, Cahul și Costești.
Fermierii protestează deja a opta zi și solicită o întrevedere cu reprezentanții Președinției, Parlamentului și Guvernului, pentru a discuta despre situația financiară „catastrofală” în care s-au pomenit unii dintre aceștia.
Asociația „Forța Fermierilor” anunță că joi, 15 februarie 2024, fermierii vor protesta în următoarele locuri:
1. Fermierii din raioanele Hâncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni, Criuleni vin la Vama Leușeni la orele 9:00.
2. Agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir începând cu orele 10:00 posibil vor avea mișcări cu tehnica agricolă pe traseu Cantemir - Cahul și Cahul - vama Oancea. Insistă în continuare asupra întâlnirii cu domnul Grosu.
3. Fermierii din raionul Fălești reiterează că începând cu orele 10.00 orașul Fălești va fi blocat în zona centurii cu tehnică agricolă.
4. Agricultorii din raionul Rășcani ies cu tehnică agricolă lângă vama Costești-Stânca.
5. Agricultorii din raioanele Rezina și Orhei rămân pe traseu Orhei-Rezina, la intersecția lângă satul Bușăuca.
6. Agricultorii din raionul Telenești se adună la orele 10.00 la intersecția drumului Chișinău - Bălți și Chișinău - Soroca și posibil vor avea mișcări cu tehnica agricolă.
7. Fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău - Dubăsari.
„Agricultorii au reiterat solicitarea pentru tuturor călătorilor și agenților economici să evite azi traversarea hotarului prin aceasta vama și au regretat că ieri autoritățile nu au întreprins eforturile necesare pentru a redirecționa traficul. Fermierii consideră că acest lucru se face premeditat, în scopul generării confruntărilor la punctul de trecere. Protestatarii așteaptă un dialog cu conducerea țări (nu cu ministru al agriculturii)i și menționează că revendicările lor au fost vociferate public. Principalele două țin de îndeplinirea promisiunii cu motorină română și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023. Altfel ei sunt falimentați și nu au resurse pentru lucrările de primăvară”, anunță președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.
Fermierii protestează deja a opta zi pe drumurile R. Moldova și au formulat câteva revendicări la adresa Guvernului. Mai exact, fermierii cer oferirea unui ajutor financiar pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani.