marți, 11 noiembrie, 2025
  • USD
  • EUR
Macroul devine un produs de lux pentru moldoveni. Ce spun importatorii, comercianții și experții despre motivele scumpirii
Colaj ziar.md

Macroul devine un produs de lux pentru moldoveni. Ce spun importatorii, comercianții și experții despre motivele scumpirii

Prețul macroului a crescut semnificativ în ultimele zile, ajungând la peste 300 de lei kilogramul. Cumpărătorii s-au arătat nedumeriți față de această scumpire bruscă, iar importatorii și comercianții susțin că majorarea a fost cauzată de o decizie a Organizației pentru Pescuit în Atlanticul de Nord-Est (NEAFC), care a redus cota globală de pescuit la macrou cu 22%. 

Schimbarea bruscă a prețurilor a provocat nemulțumiri și numeroase reacții pe rețelele de socializare, unde moldovenii au publicat fotografii cu etichetele de la raft și au cerut explicații.

Potrivit Dalmours-Grup (Fish Market), unul dintre marii distribuitori de pește din țară, scumpirea este determinată de creșterea prețurilor de achiziție din Norvegia, Olanda și Islanda, în contextul restricțiilor impuse la pescuitul macroului.

„Cota de pescuit a macroului pentru 2025 a fost redusă cu 22%, iar în combinație cu epuizarea stocurilor din anii precedenți, prețurile pe piața internațională au crescut brusc. Dacă reducerea cotei cu 70% în 2026 se va confirma, rezervele mondiale de macrou ar putea scădea la mai puțin de o treime din nivelul normal”, au declarat pentru ziar.md reprezentanții Dalmours-Grup.

Astfel, macroul este pe cale să devină un produs de lux, întrucât cererea se menține ridicată, iar oferta scade constant. În special, în Atlanticul de Nord-Est, pescuitul excesiv a dus la diminuarea resurselor naturale, iar unele state au depășit în mod repetat cotele stabilite științific.

Directorul Asociației Producătorilor, Procesatorilor și Importatorilor de Produse Pescărești „Agrovector”, Igor Grigoriev, susține că impactul majorării ar putea fi atenuat dacă ar interveni statul, mai ales având în vedere faptul că, din februarie 2026, ar putea urma și alte scumpiri, nu doar pentru macrou, ci și în cazul altor specii de pește, în funcție de decizia finală a Comisiei Europene.

„Se impune o decizie iminentă a Guvernului, în urma unei discuții a prim-ministrului, ministrului Agriculturii, ministrului Economiei și a reprezentanților noștri, ai sectorului privat. Soluția cu efect imediat este reducerea TVA-ului la importul produselor pescărești, inclusiv macroul. Dacă TVA-ul ar fi coborât la 8%, nu am pierde bani la buget, pentru că se aplică la o bază de preț deja majorată. Însă consumatorii ar putea avea acces la prețuri rezonabile. Există deja semnale că se pregătesc alte limitări. Trebuie să fim pregătiți, să reacționăm la timp și să protejăm atât consumatorul, cât și sectorul respectiv”, a declarat Igor Grigoriev pentru ziar.md.

Contactată de ziar.md, Daniela Braga, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a precizat că instituția nu intervine în formarea prețurilor la produsele de import.

„Responsabilitatea formării prețurilor la produsele de import aparține operatorilor economici care desfășoară activități de comerț”, a spus Daniela Braga. 
Foto: ziar.md

Economistul Viorel Gârbu a declarat pentru ziar.md că populația va trebui să se adapteze noilor prețuri, care bat la buzunar, fie să găsească alternative. 

„Atunci când stocurile de peşte se reduc din cauza cotelor insuficiente sau a pescuitului ilegal, costurile unitare ale capturii cresc, iar aceasta se reflectă direct în costul pentru consumatori. Macroul devine un produs de lux pentru mulți cetățeni cu venituri modeste și nu doar. Alegerea e simplă, fie oamenii se vor adapta și vor da 300 de lei pentru un kilogram, vor găsi alternative sau vor renunța la consumul de macrou. Având în vedere decizia Organizației Internaționale pentru Pescuit, deocamdată nu sunt premise ca acest produs să se ieftinească, cel puțin până când nu va exista o altă hotărâre”, a spus Gârbu. 

Noile recomandări ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Mărilor (ICES) arată că suma cotelor unilaterale stabilite pentru macrou a dus, în ultimii 15 ani, la capturi care au depășit recomandările științifice cu o medie de 39%, iar biomasa stocului se află acum sub pragul critic.

Oamenii de știință recomandă o reducere de 77% a capturilor în 2026 și avertizează că nerespectarea acestor recomandări ar putea diminua șansele de refacere a populației de pește.

Directoarea regională a  Consiliul pentru Administrarea Durabilă a Pescuitului pentru Europa de Nord, Erin Priddle, a declarat că decizia este una vitală pentru protejarea ecosistemului marin. 

„Recomandarea de astăzi este un avertisment dur: fără acțiuni urgente, stocurile de macrou riscă un colaps real. Știința este clară, iar acum, după ani de inacțiune, guvernele trebuie să lase deoparte blocajele politice și să colaboreze pentru a stabili cote bazate pe dovezi științifice, asigurând sustenabilitatea pe termen lung a acestei specii vitale. MSC face apel de ani de zile la decidenți să asculte de știință, înainte de a fi prea târziu. Există alternative durabile, dar schimbarea reală va veni doar dacă miniștrii acționează acum pentru a proteja viitorul acestei specii emblematice, al pescăriilor și al comunităților care depind de ea”, a spus șefa Consiliul pentru Administrarea Durabilă a Pescuitului.

Amintim că, în octombrie 2025, Organizația pentru Pescuit în Atlanticul de Nord-Est (NEAFC) a redus cota globală de pescuit la macrou cu 22%, pentru a preveni colapsul populației. Țările care depășesc aceste limite riscă sancțiuni, chiar dacă reducerea ofertei a dus la o creștere abruptă a prețurilor pe piața mondială.