LIVE/ Ministrul Energiei prezintă rezultatele auditului datoriilor Moldovagaz și acțiunile Guvernului

LIVE/ Ministrul Energiei prezintă rezultatele auditului datoriilor  Moldovagaz și acțiunile Guvernului
Sursa foto: Tribuna

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat miercuri, 6 septembrie, principalele informații din auditul extern în privința datoriilor istorice a Moldovagaz față de Gazprom, dar și acțiunile Guvernului. Conform cifrelor oficiale, la sfârșitul lunii martie 2022 - datoria indica cifra de 709 milioane de dolari.

R. Moldova a propus Gazpromului achitarea a 8.6 milioane de dolari la această etapă și toate subiectele pe datorii să fie închise.

„Datoria la 31 octombrie 2021 era de 756 de milioane de dolari, dar deoarece o parte din datorii s-a plătit, noi vorbim datorii la sfârșitul lunii martie 2022  -  709 milioane de dolari. Aceasta ar însemna cam 1.000 de dolari per familie”, a declarat Parlicov.

Potrivit ministrului, auditul confirmă că cea mai mare parte a datoriei nu este confirmată prin documente - circa 276 milioane de dolari.

„Această pretinsă datorie s-ar fi format între anii 1991 și 2002. Deși auditorii au solicitat în repetate rânduri documente doveditoare, Gazprom nu a răspuns, chiar dacă în conformitate cu bunele practici internaționale, este interesul creditorului de a demonstra documentar existența datoriei”, a subliniat Parlicov.

Peste 400 de milioane de dolari din pretinsele datorii nu sunt executabile.

„O altă pretinsă datorie, în sumă de circa 400 de milioane de dolari are termen de executare depășit, atât conform legislației moldovenești, cât și celei a Federației Ruse, pentru că decizii arbitrale pe aceste pretinse sume au fost pronunțate în perioada 2008-2020 și nu pot fi executate după un termen de 3 ani.Mai mult, o sumă de 135 de milioane de dolari a fost cheltuită de către Moldovagaz fără a fi aprobată de către ANRE”, a detaliat membrul Guvernului.

El a precizat că R. Moldova a propus Gazpromului achitarea a 8.6 milioane de dolari la această etapă și toate subiectele pe datorii să fie închise.

„Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către Gazprom. Așteptăm reacția. Sunt proceduri. Avem anumite înțelegeri. Rezultatele raportului urmează a fi aprobate în Consiliul de observatori ai Moldovagaz. Vom vedea cum vor demara lucrurile, dar asta este poziția Guvernului R. Moldova și această propunere am înaintat-o”, a spus ministrul Energiei.

Autoritățile de la Chișinău pot înainta pretenții

„La rândul său, Chișinăul poate înainta o serie de pretenții financiare către Gazprom, care nu a plătit corespunzator circa 160 de milioane de dolari pentru tranzitul de gaze pe teritoriul R. Moldova începând cu anul 2007. Deși, Moldovatransgaz (întreprindere deținută de Moldovagaz) este singurul operator de sistem licențiat din R. Moldova, Gazprom a achitat doar jumătate din taxa de tranzit către Moldovagaz, cealaltă jumătate achitând-o către Tiraspoltransgaz, o întreprindere înființată de administrația de la Tiraspol. Această împărțire a taxei vine în contradicție cu contractul de tranzit și practica internațională”, a comunicat ministrul Energiei.

Totodată, Guvernul estimează în prezent care sunt prejudiciile cauzate de nelivrarea volumelor de gaze naturale contractate si solicitate în toamna-iarna 2022-2023.

Auditul a fost efectuat de două companii internaționale: Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie.

Parlicov a precizat că Gazprom a fost deja informat despre concluziile auditului.