LIVE/ Ministrul Agriculturii este audiat în Parlament: Trebuie să venim cu ajutor la cei mai păgubiți

LIVE/ Ministrul Agriculturii este audiat în Parlament: Trebuie să venim cu ajutor la cei mai păgubiți
Sursa foto: Captură video

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este audiat în Parlament la ședința de joi, 30 noiembrie, urmare a solicitării Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

„O să vorbesc mai întâi despre producătorii de cereale. Interesul astăzi este despre această categorie. Per total, astăzi la zi este o situație dificilă din următoarele motive: În sudul țării au fost numeroase condiții de secetă și noi avem agenți economici care au certificate de constatare de la Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), iar acești agricultori cu actele stabilite în formă legală au început deja, la îndemnul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, să meargă la Camerele de comerț. În câteva zile avem peste 15 cereri depuse, pentru a le fi eliberate aceste certificate de forță majoră în baza cărora ei pot merge la bănci, la creditori să-și oprească penalizările, procentele și inclusiv executarea silită.

Avem o altă categorie de agricultori care este mult mai numeroasă și vorbim despre agricultorii care au avut roadă, nu au avut condiții de secetă, dar în schimb au avut și cantități impresionante, pentru că au folosit tehnologii, dar în schimb au prețuri foarte mici”, a declarat ministrul Agriculturii.

El a precizat că, unii agricultori care se ocupă cu cereale, real, astăzi nu au posibilitate să își achite furnizorii.

„Pentru ambele categorii noi încercăm să găsim modalități de ajutor (...) Ajutorul trebuie să poarte un caracter țintit (...) Trebuie să venim cu ajutor la cei mai păgubiți. Evident că la toți le este greu, dar reieșind din posibilități noastre financiare, noi trebuie să reușim cu puținii bani pe care îi avem să oferim ajutor acolo unde este nevoie, la cei care sunt în prag de faliment”, a mai spus Bolea.

Ministrul este de părere că nu este încă necesară a fi instituită Starea de urgență în agricultură.

Bolea susține că la Ministerul Agriculturii au fost identificare patru forme în care agricultorii să fie ajutați.

Tot astăzi, el a spus că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către asociația „Forța Fermierilor”, nu poate fi aplicat sub nicio formă, din motiv că în R. Moldova nu există formă legală în baza căreia ar putea fi declarată de către autorități o astfel de formă de susținere.

El a mai spus că nici Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) nu are împuterniciri pentru a institui moratoriul solicitat de agricultori, din motiv că legea din R. Moldova nu prevede că vreo entitate ar putea interveni în relațiile private dintre doi agenți economici.

Precizăm că, fermierii au anunțat pentru astăzi, 30 noiembrie, un nou protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din Chisinau. Ei aşteptă un răspuns de la Guvern cu privire la compensaţii. Dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările, protestatarii amenință că vor organiza un mars pe străzile Capitalei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Agricultorii au ieșit la proteste pe 23 noiembrie, cerând să fie interzisă calcularea penalităților pentru achitarea întârziată a creditelor, crearea unei comisii care să examineze dosarele fermierilor să oblige Camera de Comerț și Industrie să elibereze avize care să ateste că fermierul nu-și poate achita datoriile, din cauza secetei și a altor circumstanțe obiective, și nu ar trebui să fie executat silit.

Organizatorii intenționează să rămână în centrul Capitalei până pe 30 decembrie.