LIVE/ Drapelele coboară-n bernă. 2 octombrie - zi de doliu național. Ion Druță este petrecut pe ultimul drum

LIVE/ Drapelele coboară-n bernă. 2 octombrie - zi de doliu național. Ion Druță este petrecut pe ultimul drum
Sursa foto: Captură video

2 octombrie, în R. Moldova este zi de doliu național, în semn de profundă tristețe cauzată de decesul prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță.

Ion Druță va fi înmormântat la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței. Ceremonia funerară are loc Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, între orele 09:00 - 11:00.

La ora 11:30, corpul neînsuflețit al lui Ion Druță va fi transportat spre municipiul Soroca.

  • Slujba religioasă
    Data: 2 octombrie
    Locația: municipiul Soroca, Lumânarea Recunoștinței
    Ora: 14:00
  • Înmormântarea
    Data: 2 octombrie
    Locația: Lumânarea Recunoștinței
    Ora: După ora 14:30

În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale R. Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al R.Moldova.

Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor.

Ion Druță s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani, joi, 28 septembrie, la Moscova.

Lumânarea Recunoștinței este un monument în Soroca, R. Moldova. A fost inițiată de Ion Druță. Este amplasată pe un versant între fluviul Nistru și râpa lui Bechir.

Ion Druță s-a născut în 1928 în satul Horodiște, județul Soroca, în prezent raionul Dondușeni. A absolvit Școala de silvicultură (1946) și Cursurile superioare de literatură de pe lângă Institutul „M. Gorki” din Moscova (1957).

A debutat editorial cu volumul „La noi în sat” (1953), urmat de „Poveste de dragoste” (1954). În 1969 s-a stabilit la Moscova, scriind în limbile română și rusă.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor '50. Operele sale, adunate în 4 volume, Frunze de dor, Balade din câmpie, Ultima lună de toamnă, Povara bunătății noastre, Clopotnița, Horodiște, Întoarcerea țărânii în pământ, Biserica albă, Toiagul păstoriei ș.a. fac parte din „fondul de aur” al literaturii naționale contemporane.

Ion Druță a fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 („Moldova Literară” din 26 iulie 1995).

El a fost decorat cu mai multe ordine și medalii:

A fost decorat cu Ordinul Drapelul Roşu de Muncă (1960), Ordinul Lenin (1988), Ordinul Republicii (1993).

La 11 septembrie 2009, Ion Druță a devenit primul cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul”. Președintele de atunci, Vladimir Voronin, l-a decorat „în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la renașterea națională, pentru merite în dezvoltarea relațiilor culturale cu țările străine și activitate prodigioasă în vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan internațional”.

Ion Druță este și deținătorul titlului de Scriitor al Poporului.