Listă finală. Unsprezece candidați vor lupta pentru funcția de președinte al României

Unsprezece candidați vor concura, pe 4 mai, pentru funcția de președinte al României. Toate candidaturile au fost validate de către Curtea Constituțională, iar pe 22 martie va fi stabilită ordinea în buletinele de vot.
Printre candidații la președinția României se numără actuali și foști lideri de partid, foști membri ai Guvernului, primarul Bucureștiului și candidați care au participat și la scrutinul din noiembrie 2024. În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor (22 martie) se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Nicușor Dan, candidat independent
Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, și-a anunțat candidatura la președinție, deși abia a început al doilea mandat la primărie. El și-a motivat decizia afirmând că „bucureștenii nu pot trăi bine, dacă România nu o duce bine”, scrie Libertatea.ro.
Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare
Crin Antonescu este desemnat candidat comun al coaliției de guvernare formată din Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România și grupului minorităților, este considerat unul dintre favoriții pentru a intra în turul doi, susține sursa citată.
Fostul lider liberal, care recent și-a dat demisia din partid, a ocupat funcția de președinte interimar al României în momentul suspendării din 2012 a lui Traian Băsescu și a candidat la alegerile prezidențiale în 2009.
Victor Ponta, candidat independent
Victor Ponta, fost premier și președinte al Partidului Social Democrat, candidează ca independent, deși a fost recent exclus din PSD pentru această decizie. El se bucură de sprijinul neoficial al unor membri PSD și este considerat unul dintre candidații suveraniști.
Ponta a demisionat din funcția de premier în 2015, după tragedia de la Colectiv, și a fost exclus din PSD în 2017, fondând apoi Pro România. A revenit în PSD în 2024, obținând un nou mandat de deputat.
Elena Lasconi, candidata partidului Uniunea Salvați România
Elena Lasconi, candidata USR, și-a depus din nou candidatura, în ciuda faptului că unii membri ai partidului îl susțin pe Nicușor Dan. În primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, Lasconi s-a clasat pe locul doi, obținând 1.772.500 de voturi (19,17%). Rezultatele acelui scrutin au fost anulate prin decizia Curții Constituționale din România.
Cristian Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român
Cristian Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român, a contestat rezultatele alegerilor din noiembrie 2024, acuzând fraude și încălcări ale regulilor. La scrutinul precedent, a obținut 1,04% din voturi.
Lavinia Șandru, candidata Partidului Umanist Social Liberal
Lavinia Șandru, fostă apropiată a ex-președintelui României, Traian Băsescu, candidează din partea Partidului Umanist Social Liberal. Ea a trecut prin mai multe formațiuni politice după ce a fost îndepărtată din Partidul Democrat din România, în 2005.
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor
George Simion a intrat în cursă după ce favoritul primului tur al alegerilor anulate din noiembrie 2024, Călin Georgescu, a fost respins de Curtea Constituțională a României.
Candidatura lui George Simion face parte dintr-o strategie a mișcării suveraniste, care include și depunerea candidaturii Anamariei Gavrilă, șefa Partidului Oamenilor Tineri, care ulterior s-a retras. Simion, care nu poate intra în Ucraina și R. Moldova, s-a clasat pe locul patru la scrutinul precedent, cu 13,86% din voturi.
John-Ion Banu-Muscel, candidat independent
John Ion Banu este un politician și om de afaceri cu dublă cetățenie, română și americană. Este fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida și și-a depus candidatura pentru șefia României în calitate de candidat independent.
Silviu Predoiu, candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale
Silviu Predoiu, fost director al Serviciului de Informații Externe, candidează din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale. Într-un interviu recent, el a făcut declarații controversate despre regimul comunist din România, scrie Libertatea.ro.
Daniel Funeriu, candidat independent
Daniel Funeriu, fost ministru al educației, candidează ca independent. El a promis un buget record pentru apărare și reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru băieți. Funeriu și-a exprimat dorința de a ajunge în turul doi alături de Nicușor Dan.
Sebastian Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie
Sebastian Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, s-a confruntat cu probleme legate de semnăturile depuse și de informațiile din declarația de avere. În ciuda sesizărilor către organele de cercetare penală, candidatura sa a fost admisă.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România începe pe 4 aprilie 202 și va dura până pe 3 mai, cu o zi înainte de votarea în România. Prima zi a votării în străinătate va fi pe 2 mai 2025.
Amintim că Înalta Curte de la București a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din România pe 6 decembrie, chiar în timp ce românii din diasporă deja votau în turul doi de scrutin. La acel scrutin, candidatul independent Călin Georgescu avea șanse mari de a învinge în fața candidatei Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi.