Licitația internațională pentru extinderea stației Vulcănești, lansată repetat. De ce a eșuat prima?

Licitația internațională pentru extinderea stației Vulcănești, lansată repetat. De ce a eșuat prima?
Imagine simbol

Stația Electrică Vulcănești 400kV, gestionată de Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”, urmează a fi extinsă prin construcția unei celule suplimentare de 400 de kV, necesară pentru racordarea liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău. Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) a anunțat astăzi că a lansat o licitație internațională repetată în acest sens. Procedura se desfășoară din nou, întrucât ofertele din cadrul primei licitații, lansate în august 2023, nu corespund cerințelor tehnice din caietul de sarcini.

Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, lucrările respective, dar și pachetul investițional care prevede modernizarea stației electrice Chișinău vor permite conexiunea liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău, care este în proces de construcție.

Măsurile sunt necesare pentru asigurarea securității energetice a țării, inclusiv datorită posibilității de asigurare a transporturilor transfrontaliere de energie dintre R. Moldova Uniunea Europeană, prin România. Datorită acestui proiect vom reduce dependența energetică a R. Moldova, inclusiv dependența de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană”, a precizat Ruslan Surugiu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Lucrările fac parte din Proiectul de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului de la Chișinău și a Ministerului Energiei, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. Valoarea proiectului este de 61 milioane de euro, acesta fiind finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare, grupul Băncii Mondiale.

Amintim că, la finele lunii octombrie a anului trecut, Energocom a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) până la sfârșitul lui 2024. Atunci, președinta Maia Sandu anunțase că autoritățile de la Chișinău au luat această decizie întrucât malul drept al Nistrului „nu are surse alternative” de aprovizionare.

Șefa statului precizase că malul drept va putea renunța la energia electrică produsă în stânga Nistrului după finalizarea Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul energetic al R. Moldova cu cel al României. Linia va traversa opt raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025.

Malul drept va achiziționa de la MGRES 92% din energia electrică necesară pentru luna iunie
În luna iunie, Chișinăul va achiziționa 92% din necesarul de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES). Cu un anunț în acest sens a venit compania Energocom. Conform prognozei pentru luna iunie, necesarul consumatorilor de pe malul drept al Nistrului constituie circa 3…