La Programul „Prima casă plus” pot aplica și persoanele care nu au statut de angajat. Noile condiții
Parlamentul a pregătit noi modificări pentru programul guvernamental „Prima casă plus”. Persoanele care nu au statut de angajat în R. Moldova, inclusiv liber profesioniști, avocați, taximetriști sau artiști, dar dispun de venituri oficiale obținute în țară, vor avea posibilitatea să-și procure locuințe prin intermediul Programul „Prima casa plus”.
Această condiție, dar și altele, sunt incluse într-un proiect de lege votat în lectura a doua de către Parlament, în cadrul ședinței plenare de miercuri, 31 iulie.
Potrivit proiectului de lege, a fost majorată și suma-limită a creditului – de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei și cota de garantare de către stat a creditelor de la 50 % la 65 %. De asemenea, a fost extinsă perioada de creditare de la 25 la 30 de ani.
În același timp, persoanele care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la program pentru a procura o locuință mai spațioasă.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Amintim că, pe 15 mai, de Ziua Internațională a Familiei, președinta Maia Sandu a anunțat extinderea programului guvernamental „Prima Casă”, prin lansarea versiunii „Prima Casă PLUS”. La aproape două săptămâni distanță, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul majorează plafonul maxim de creditare și extinde termenul de achitare.
Programul „Prima Casă” a fost lansat în anul 2018, pe timpul guvernării Partidului Democrat din Moldova (PDM). Potrivit TV8, în primul an, proiectul a avut 1.119 beneficiari, iar în 2019 s-au vândut peste 2.700 de apartamente și case.
Peste un an, pandemia a dat lucrurile peste cap, iar cererea a scăzut la 1.397 de locuințe (AF 2). În 2021, situația s-a redresat, însă 2022 a fost anul care a declanșat căderea, fiind oferite doar 555 de împrumuturi, iar în 2023 - 60 de credite.
În total, din 2018, peste 8.100 de persoane și-a cumpărat locuințe prin intermediul programului „Prima Casă”.