La Guvern va fi activată o Celulă de Criză pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență

La Guvern va fi activată o Celulă de Criză pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență
Foto: ziar.md

Începând cu 26 decembrie, la Guvern va fi activată o Celulă de Criză, pentru asigurarea gestionării eficiente a posibilelor situații de urgență din R. Moldova. Despre aceste lucru a anunțat premierul Dorin Recean, în urma unei ședinței la care au participat miniștrii, directorii de agenții, instituții publice, companii energetice și reprezentanții instituțiilor subordonate Guvernului.

„Am avut astăzi o ședință comună cu miniștrii, directori de agenții, instituții publice, companiile energetice și reprezentanții instituțiilor subordonate despre prioritățile și măsurile necesare pentru a asigura o perioadă a sărbătorilor de iarnă liniștită și sigură. Ordine publică, siguranță în trafic, sprijin pentru cetățenii care revin acasă din diasporă și grijă pentru cei aflați în dificultate sunt doar câteva din responsabilitățile instituțiilor în această perioadă. Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, iar planurile de destabilizare a țării noastre nu vor reuși”, a precizat Dorin Recean într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va intensifica patrularea pe traseele publice și la evenimente festive și va gestiona traficul rutier în zonele aglomerate. Totodată, va fi monitorizată utilizarea artificiilor, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va fi responsabil pentru prevenirea incendiilor și altor situații ce ar pune în pericol securitatea cetățenilor. În același timp, Poliția de Frontieră va colabora cu autoritățile din țările vecine pentru gestionarea fluxurilor de călători și va crește capacitatea echipelor la punctele de trecere a frontierei.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii va fi responsabil pentru pregătirea completă a infrastructurii rutiere, curățarea și întreținerea drumurilor. De asemenea, va fi asigurată funcționarea eficientă a aeroportului și fluxului de pasageri, inclusiv al cetățenilor care întâmpină călătorii.

În instituțiile școlare vor fi promovate măsuri de prevenție privind siguranța personală, în utilizarea surselor de căldură, dar și a materialelor pirotehnice. O altă măsură ține de acordarea sprijinului cetățenilor din diasporă pentru emiterea documentelor în regim de urgență, precum și a suportului necesar persoanelor aflate în dificultate și celor cu dizabilități. Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi responsabilă pentru asigurarea controlului calității produselor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Din 16 decembrie, pe întreg teritoriul R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Măsura a fost aprobată având în vedere riscul sistării furnizării gazelor naturale în stânga Nistrului, către centrala de la Cuciurgan, de unde malul drept cumpără o cantitate semnificativă de energie electrică.

Premierul Dorin Recean spune că situația din sectorul energetic al R. Moldova „nu este simplă, dar gestionabilă”. Potrivit șefului cabinetului de miniștri, Chișinăul „are puse la punct” scenariile prin care să asigure cu gaze naturale și energie electrică, în primul rând malul drept al Nistrului, însă, se poate însă întâmpla să existe anumite întreruperi de energie electrică. Declarațiile au fost făcute luni, 23 decembrie, în debutul ședinței Guvernului.

Furnizorul Premier Energy, care asigură cu energie electrică centrul și sudul R. Moldova, a pregătit un program de deconectări planificate a energiei electrice, în contextul situației „deosebit de complicate” din sectorul energetic al țării noastre. Compania precizează că programul de deconectări planificate a fost elaborat în contextul instituirii stării de urgență și va fi aplicat exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem.

VIDEO/ Situația din sectorul energetic al R. Moldova „nu este simplă, dar gestionabilă”, spune Dorin Recean
Premierul Dorin Recean spune că situația din sectorul energetic al R. Moldova „nu este simplă, dar gestionabilă”. Potrivit șefului cabinetului de miniștri, Chișinăul „are puse la punct” scenariile prin care să asigure cu gaze naturale și energie electrică, în primul rând malul drept al Nistrului, în…