La Chișinău și Bălți ar putea să se scumpească căldura. Termoeletrica și CET-Nord au depus solicitări la ANRE

La Chișinău și Bălți ar putea să se scumpească căldura. Termoeletrica și CET-Nord au depus solicitări la ANRE
Sursa foto: Getty Images

Căldura ar putea să se scumpească pentru consumatorii din capitală și din municipiul Bălți. Termoelectrica și CET-Nord au depus solicitări în acest sens către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Solicitările au fost depuse pe 26 decembrie și sunt motivate în special de creșterea tarifului la gazele naturale.

Pentru locuitorii capitalei, furnizorul solicită un tarif de 2.564 de lei pentru o gigacalorie, fără TVA, cu 740 de lei mai mult decât tariful actual. Și energia electrică produsă de Termoelectrica ar putea să se scumpească de la 2,00 lei/kWh până la 3,20 lei/kWh.

În municipiul Bălți, consumatorii ar putea achita 2.612 lei pe gigacalorie, fără TVA, cu 793 de lei mai mult decât în prezent. CET-Nord solicită și majorarea tarifului la energia electrică produsă de la 2,56 lei/kWh până la 3,48 lei/kWh.

Căldura s-ar putea scumpi și la Comrat. Î.M. a „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” a depus solicitare la ANRE prin care cere un tarif de 3.778 de lei/Gcal, cu 896 de lei mai mult decât în prezent.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Din 1 decembrie 2024, tariful la gazele naturale s-a majorat cu circa 3,35 de bani. Astfel, consumatorii casnici achită 16,74 de lei, cu TVA, pentru un metru cub de gaze naturale.

După cum au declarat anterior autoritățile de la Chișinău, gazele consumate de malul drept sunt cumpărate de compania de stat Energocom de pe bursele internaționale. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără o cantitate semnificativă de energie electrică.

Din 16 decembrie, pe întreg teritoriul R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile.