La Bender a avut loc o nouă ședință privind reglementarea transnistreană. Ce subiecte au fost discutate

La Bender a avut loc o nouă ședință privind reglementarea transnistreană. Ce subiecte au fost discutate
Sursa foto: Biroul politici de reintegrare

Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului au avut marți, 19 noiembrie, o întrevedere de lucru la sediul din Bender al Misiunii OSCE. Părțile au discutat, printre altele, barierele în calea liberei circulații în regiunea transnistreană, lipsa dinamicii pozitive în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, precum și despre alte subiecte de actualitate.

Negociatorul principal din partea Chișinăului, vicepremierul Oleg Serebrian, a readus în vizor problema celor opt instituții de învățământ cu predare în limba română care continuă să fie supuse unor presiuni nejustificate din partea Tiraspolului, transmite Biroul politici de reintegrare.

Totodată, Serebrean a subliniat existența barierelor în calea liberei circulații în regiunea transnistreană, în mod special pentru reprezentanții presei și ai sectorului asociativ de pe malul drept al Nistrului. În acest sens, au fost evocate cazurile recente de îngrădire a circulației pentru un grup de scriitori, precum și pentru angajații canalului TV regional Studio-L din orașul Căușeni. De asemenea, Oleg Serebrian a reiterat apelul de a-i pune în libertate pe cetățenii deținuți ilegal de către structurile transnistrene.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În cadrul întrevederii de la Bender s-a discutat și despre impedimentele create artificial de Tiraspol fermierilor din raionul Dubăsari. Potrivit Biroului politici de reintegrare, un grup de reprezentanți ai deținătorilor de terenuri agricole situate după traseul Camenca – Tiraspol au relatat despre multitudinea de dificultăți cu care aceștia se confruntă ca urmare a măsurilor unilaterale ale structurilor de la Tiraspol și au înaintat o serie de măsuri tehnice pentru depășirea problemelor.

De cealaltă parte, așa-numitele autorități din stânga Nistrului au înmânat Chișinăului un „memorandum privind încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor”. Potrivit pretinsului ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, documentul se referă la „libera circulație, securitatea personală, economie și sectorul umanitar”.

Totodată, Ignatiev a menționat necesitatea aprobării unei declarații comune privind „metodele pașnice de soluționare a conflictului moldo-transnistrean”. Acesta a admis că o astfel de declarație ar putea să fie aprobată între părți.