Iohannis: Ne dorim pentru R. Moldova ca aderarea să se producă repede, dar asta nu înseamnă de azi pe mâine

Iohannis: Ne dorim pentru R. Moldova ca aderarea să se producă repede, dar asta nu înseamnă de azi pe mâine
Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele român Klaus Iohannis, aflat în vizită de lucru în Belgia, a declarat că țara pe care o conduce dorește pentru R. Moldova şi Ucraina ca aderarea să se producă repede, dar asta nu înseamnă de azi pe mâine şi a precizat că şi statele care sunt deja în UE trebuie să se pregătească suplimentar pentru această aderare.

Iohannis a explicat că procedurile și felul în care merg negocierile sunt aspecte la care ambele părți trebuie să lucreze, dar s-a arătat deopotrivă optimist spunând că în câțiva ani pașii necesari vor fi făcuți și de o parte, dar și de cealalta.

Preşedintele României a declarat că este vorba acum de începerea negocierilor de aderare a R. Moldova şi Ucrainei.

Noi ştim că aceste negocieri de aderare durează ani de zile, ştim din experienţa proprie şi vedem bunăoară că pentru unele state din Balcanii de Vest ele durează deja foarte mult. Evident că noi ne dorim să înceapă rapid negocierile, aia nu înseamnă aderare ci înseamnă negocierile şi pregătirea pentru aderare”, a spus Iohannis, citat de Digi24.

Citește și: „Unica șansă”. Conducerea țării, reacții după ce UE a recomandat începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova

Noi, România, ne dorim de exemplu pentru R. Moldova şi Ucraina ca aderarea să se producă repede, dar asta nu înseamnă de azi pe mâine. În paralel, sunt perfect de acord că Uniunea trebuie la rândul ei să facă nişte modificări”, a completat şeful statului român, precizând că a spus şi la ultimul Consiliu informal din Granada că „nu doar candidaţii trebuie să fie pregătiţi pentru aderare ci şi noi, care suntem deja Uniunea Europeană, trebuie să ne pregătim suplimentar pentru această aderare”.

Este nevoie de îmbunătăţirea procedurilor, de îmbunătăţirea unor procedee de negociere. De lucru este şi de o parte, şi de alta. Eu sunt optimist că în câţiva ani vom reuşi să facem paşii necesari şi de o parte şi de cealaltă parte”, a conchis Iohannis.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Comisia Europeană a decis miercuri, 8 noiembrie, să recomande Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova.

Ce criterii trebuie să îndeplinească R. Moldova și Ucraina

Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

R. Moldova trebuie să îndeplinească nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Domeniile vizate sunt justiţia, combaterea corupţiei şi crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administraţiei publice şi a serviciilor publice, managementul finanţelor publice, consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului.

Deocamdată, conform ultimului raport al Comisiei Europene, R. Moldova a îndeplinit trei din cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene.

Totodată, Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

Procedura de aderare a R. Moldova la UE este complexă și lungă. Majoritatea experților estimează că țara noastră ar putea intra în UE, în cel mai bun caz, după 2030.