Întreruperea livrărilor de gaze naturale către R. Moldova ar duce la o catastrofă umanitară, spune Oleg Serebrian

Întreruperea livrărilor de gaze naturale către R. Moldova ar duce la o catastrofă umanitară, spune Oleg Serebrian
Colaj ziar.md

Discuțiile ministrului Energiei cu reprezentanții Gazprom se desfășoară „în interesul cetățenilor R. Moldova”, iar o eventuală întrerupere a tranzitului gazelor rusești ar putea declanșa o criză umanitară care va afecta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. De această părere este vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, care spune că statul are datoria de a face tot posibilul pentru a proteja populația țării.

„O astfel de situație, întreruperea livrărilor de gaz, ar fi nu pur și simplu o criză, îndrăznesc să spun că ar fi o catastrofă umanitară, pentru că ar duce și la o prăbușire a sistemului economic de livrare a energiei electrice. Ar fi afectate zeci de mii de familii și de pe malul drept, dar și de pe malul stâng. Este un lucru pe care orice stat este dator să îl evite”, a declarat Oleg Serebrian într-un interviu pentru Moldova 1.

Oficialul spune că statul are datoria de a face tot posibilul pentru a proteja oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, chiar dacă acest lucru presupune „negocieri și concesii nedorite”.  În acest context, Oleg Serebrian declară că vizita ministrului Energiei în Federația Rusă era nu doar necesară, dar și previzibilă.

„Era un lucru oarecum previzibil, nu putem să spunem că s-a întâmplat ceva cu totul și cu totul neașteptat. Cu Gazprom discută foarte multă lume, inclusiv din UE. Nu este un lucru care să fie într-atât de spectaculos pe cum îl pretind unii. Este o discuție cu un agent economic, în beneficiul cetățenilor R. Moldova”, mai spune vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Același mesaj a fost transmis luni seara și de președintele Parlamentului. Potrivit lui Igor Grosu, în regiunea transnistreană a R. Moldova locuiesc circa 300 de mii de cetățeni și „a fost corect” ca autoritățile să discute subiectul privind livrările spre stânga Nistrului după 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit prin Ucraina.

Contractul de tranziție a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei expiră pe 1 ianuarie 2025, iar Kievul a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord. În aceste condiții, autoritățile din R. Moldova negociază cu Rusia posibilitatea identificării rutelor alternative de tranzit a gazului rusesc spre țara noastră.

Igor Grosu, despre negocierile cu Gazprom: „Casele mai mari comunică și este corect ca și noi să comunicăm”
Americanii, englezii, francezii și ucrainenii comunică cu Federația Rusă pe subiectul livrărilor de gaze rusești și este corect ca și R. Moldova să poarte asemenea negocieri. De această părere este președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit lui Grosu, în regiunea transnistreană a R. Moldova lo…