Igor Grosu, despre negocierile cu Gazprom: „Casele mai mari comunică și este corect ca și noi să comunicăm”
Americanii, englezii, francezii și ucrainenii comunică cu Federația Rusă pe subiectul livrărilor de gaze rusești și este corect ca și R. Moldova să poarte asemenea negocieri. De această părere este președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit lui Grosu, în regiunea transnistreană a R. Moldova locuiesc circa 300 de mii de cetățeni și „a fost corect” ca autoritățile să discute subiectul privind livrările spre stânga Nistrului după 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit prin Ucraina.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova, criticile față de decizia Chișinăului de a merge la negocieri cu Gazprom. Grosu spune că „Gazprom nu e o entitate economică, asta este Kremlinul” și că noi „trebuie să comunicăm” pe subiectul livrărilor de gaze cu concernul rus.
„Am văzut un val de critici, că ce caută reprezentantul R. Moldova în Rusia, la Gazprom? Și când spun Gazprom asta nu e o entitate economică, asta e Kremlinul. Noi trebuie să comunicăm. Dacă cineva își face impresia că alte case mai mari nu comunică, vin să vă informez, comunică și americani, și englezii, și francezii, și ucrainenii comunică cu Federația Rusă. Și trebuie să comunice și moldovenii. De ce? Pentru că avem vreo 300 de mii de cetățeni pe malul stâng, avem data limită 1 ianuarie 2025, după care noi nu avem o claritate dacă va fi permis tranzitul gazului prin Ucraina din Federația Rusă, care să ajungă pe malul stâng al Nistrului. (...) Acolo sunt 300 de mii de oameni - aceștia sunt maturi, bătrâni, copii, întreprinderi care se încălzesc, consumă electricitate, noi consumăm electricitate de la întreprinderea care se produce pe baza de gaze rusești și a fost corect să meargă Victor Parlicov și să discute subiectul”, a spus Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Amintim că Ministrul Energiei al R. Moldova, Victor Parlicov, a avut luni, 25 noiembrie, o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Cei doi au discutat despre livrările de gaze naturale în R. Moldova după 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranziție a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei, precum și despre „soluționarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom”.
Chiar dacă, potrivit autorităților moldovenești, malul drept al Nistrului nu mai depinde de gazele rusești, el depinde practic în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură circa 90% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.
Contractul de tranziție a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei expiră pe 1 ianuarie 2025, iar Kievul a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord.